България може да се превърне в център за рециклиране на турбокомпресори


Най-голямата компания в Европа за дистрибуция на нови и рециклирани турбини за двигатели с вътрешно горене - Turbo`s Hoet Group – откри своя фабрика край Божурище. 

Модерното съоръжение е оборудвано с последно поколение машини и технологии за преработка, което позволява рециклирането на пълната гама турбокомпресори за всички видове превозни средства - от леки автомобили до камиони и яхти, съобщиха от компанията-оператор „Турбо Гарант“.

„Щастливи сме, че инвеститор от подобен ранг взе своето стратегическо решение основното им производство в рециклирането на турбини да бъде в България. В момента Turbo`s Hoet Group има производства в Белгия, Нидерландия и Румъния, като фокусът ще се измества към Източна Европа. С гордост мога да кажа, че с екипа ни и добрите условия за производство в Индустриален парк София-Божурище имаме принос за този избор, което ни мотивира да работим още по-усилено за успеха на предприятието в България“, каза Георги Загоров – управител на дружеството.

Съоръжението бе открито в присъствието на директора на направление „Резервни части и турбокомпресори“ в Turbo`s Hoet Group Кристоф Дерудер, Н.Пр. Фредерик Мьорис – посланик на Кралство Белгия в София, изпълняващия длъжността изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски, д-р Антоанета Барес - изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони и кмета на гр. Божурище Георги Димов.

Заедно направихме първата копка на фабриката на „Турбо Гарант“, а днес имам честта да участвам и в официалното откриване. За нас това е важно, защото вашият успех е наша мисия и вие сте живото доказателство за това, обърна се към присъстващите изпълняващият длъжността изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции Христо Етрополски.

Той изрази увереност, че след успешното реализиране на този нов проект, съвсем скоро компанията ще работи по следващото си разширение и заяви подкрепа на българските институции, ангажирани с насърчаването на инвестициите у нас.

Откриването на белгийски инвестиции винаги е приятен повод да подчертаем добрите отношения между Белгия и България, доверието и добрата воля, които сме изградили взаимно, каза от своя страна Н.Пр. Фредерик Мьорис – посланик на Кралство Белгия в София. По думите му когато Turbo's Hoet са дошли в станата, едва ли са знаели, че ще намерят партньори и колеги, които биха могли да изведат на най-високо ниво качествата, които са направили тази белгийска компания европейски лидер в своята област на експертиза. „Днешното откриване на тази нова впечатляваща фабрика ще даде на „Турбо Гарант“ друго измерение в рамките на групата“, категоричен бе посланик Мьорис.

Фабриката за рециклиране на турбокомпресори е разположена върху терен от 14 000 кв.м и е с обща застроена площ от 3210 кв.м. Освен производствена база, е изграден и централен склад за Европа. В новото съоръжение са инвестирани 5.5 милиона лева. В момента в него работят 40 човека, като дружеството се надява да удвои работните места.

Turbo`s Hoet Group е компания с почти 50-годишна история, която днес оперира в 12 държави. Очаква се фабриката край Божурище да поеме около 80% от операциите на групата в рециклирането на турбокомпресори.