Транспортният министър Георги Гвоздейков ще открие изложенията за дронове, безпилотни системи и автомобилни технологии на 15 юни


Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков ще открие международните изложения INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia в Интер Експо Център. На 15 юни той ще даде старт на двата международни формата, които от 15 до 17 превръщат София в бизнес хъб за проследяване на възможностите и бъдещето на дроновете, безпилотните системи, автомобилните технологии, сервизирането и автоконсумативи.

Министър Георги Гвоздейков ще открие INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia в 12:00 часа в Изложбена зала 1 на Интер Експо Център. Двете изложения създават екосистема за развитие на бизнеса, откриване на нови технологични решения и запознаване с концепциите за бъдещо развитие, благодарение на поредицата от експертни съпътстващи формати. Успоредно ще се проведат и Automotive Career Forum и Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в., съвместно реализирана от Софийски авто-ретро клуб (САРК) и Интер Експо Център. Представени ще бъдат над 40 коли от всички епохи на XX в.
INTER DRONE EXPO 2023 – бизнес, експертни събития и нови рекорди.

Изложение INTER DRONE EXPO се провежда под патронажа на президента Румен Радев. Форматът предоставя платформа за бизнеса в сферите на технологиите и компонентите за въздушна мобилност, електромобилност, умни градове, дигитализация, киберсигурност, безпилотни системи, софтуер и др. За първи път се включват тематиките AIR MOBILITY и SMART CITIES. AIR MOBILITY свързва професионалисти в индустрията, показвайки бъдещето на въздушното пространство и мобилност. SMART CITIES е с акцент на електромобилността, дигитализацията, мобилните приложения за картографиране, BIM, саниране, наблюдение на обекти, 3D мапинг, градската мобилност и др.

В неделя, 18 юни, дронове и жирокоптер ще демонстрират способностите си на летище Лесново на зрелищни демонстрации, а кап. Николай Калайджиев ще направи опит за поставяне на световен рекорд за „Най-много последователни 360-градусови завои без прекъсване в един полет с ултралек самолет“.

Ключов елемент от INTER DRONE EXPO са съпътстващите събития. На 15 юни, конференцията „Авиационните специалисти на бъдещето“ разкрива какви ще са изискванията, подготовката и очакванията на компаниите към авиационните специалисти и значението на обучението при реализацията. Събитието организират съвместно BULATSA (ДП „Ръководство на въздушното движение”) и Интер Експо Център. Безпилотната авиация е акцент на 16 юни на форум „Безпилотна авиация“ 23. В 7 панела ще се поставят въпросите за законодателеството, бъдещето и приложението на безпилотните апарати в спедицията, логистиката, земеделието, градската мобилност, отбраната, пожарната безопасност, охраната.

Напредъкът в S.O.S. спешната доставка на въздушна медицина и използването на дронове за ефективни спасителни операции на голяма надморска височина са акцентите в участието на световноизвестният българин Иван Кристоф - Човека-паяк, на 17 юни.
Automotive Expo Sofia – изложението на автоиндустрията и кариерните възможности

Участниците в Automotive Expo Sofia от България, Румъния, Турция, Полша и Тайван ще представят продукти на стотици брандове от света. Второто издание на изложението усъвършенства платформата си за развитие на бизнеса между производители, дистрибутори и  вносители на авточасти, компоненти и оборудване, консумативи за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, електромобили, дигитални решения, тунинг, музикални и системи за сигурност, управление на автопарка и франчайз.

Automotive Expo Sofia отново е подкрепено от водещия световен бранд в сферата на афтърмаркета – Automechanika. Основен медиен партньор на е autobild.bg.

Изложението ще отвори врати за Automotive Career Forum. От 15 до 17 юни той ще предостави актуални предложения за кариерни възможности в автоиндустрията на автомобилните и IT специалисти. В рамките на форума инженери, студенти и специалисти в автосферата ще се срещат лично с представители на водещи технологични компании, сред които са Yazaki България, Etem Gestamp и Sensata Technologies.

Успоредно с Automotive Career Forum и заедно с Automotive Expo Sofia, врати отваря Изложбата на класически и ретро автомобили от ХХ в., в която ще бъдат представени над 40 автомобила. Изложбата се реализира съвместно от Софийски авто-ретро клуб (САРК) и Интер Експо Център.

Допълнителна информация за INTER DRONE EXPO и Automotive Expo Sofia ще откриете съответно и на www.automotive-expo.bg и www.interdroneexpo.bg .