За десета поредна година АИКБ връчи наградите „ Икономика на светло“


Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи десетите юбилейни наградите „Икономика на светло“ за 2022 г. на официална церемония. Сред гостите на събитието бяха министър-председателят Гълъб Донев, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната и законодателната власт, бизнеса, неправителствените организации, социалните партньори, медиите. 

Делян Добрев и група народни представители спечелиха приза в категория „За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата“. Те бяха отличени за предложението за механизъм за компенсиране на предприятията заради рязкото повишаване на цената на електроенергията за небитовите потребители.

Михаил Кръстев, икономически и политически изследовател и анализатор в Съвет по икономически и публични политики, е новият лауреат на наградата в категория „За личност или организация, допринесли за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция”. Той бе отличен за своите изследвания и анализи на икономическата конюнктура в България и света. 

Bloomberg TV Bulgaria и предаването „Бизнес старт“ заеха първото място в категорията „За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към неформалната икономика”. Те заслужиха приза за цялостен принос при представянето на експертиза, анализи и професионален поглед по темите, които диктуват новия ден и дават решения за справяне със сиви непопулярни практики в икономиката и пазара на труда у нас.

Номинациите за наградите бяха направени чрез широко обществено допитване , а Победители бяха определени 

сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет за ограничаване и превенция на неформалната икономика, в чиито състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите. Победителите бяха определени чрез тайно гласуване от голямо експертно жури, съставено от над 100 изявени личности: видни икономисти, общественици, представители на медиите и др.

Повече за наградите наhttps://bica-bg.org/