Международнo туристическо изложение ITB Берлин , 06-09 март 2023 г.

Международнo туристическо изложение ITB Берлин , 06-09 март 2023 г.

0 коментара
6444_01.jpg
6444_01.jpg
6444_01.jpg
6444_01.jpg
6444_01.jpg
6444_01.jpg

Да управляваме трансформацията” Под това мото се провежда най-голямото туристическо изложение в света , след три години неприсъствено провеждане на туристическата борса и близо 6 десетилетия история от създаването му.

От тази година ITB се провежда в нов формат, предназначен само за професионалисти в бранша – като B2B платформа, която ще даде възможност на туристически фирми и дестинации от цял свят да се представят в рамките на туристическата борса. 

Българският щанд, който е подготвило Министерството на туризма тази година, е на площ от 500 кв. м, разположен в новата зала Hub 27 на изложбения конгресен център Berlin Expo Center. На него се представят 44 български туристически фирми и общински администрации. Министърът на туризма д-р Илин Димитров и посланика на Република България в Германия Н. Пр. Елена Шекерлетова поздравиха участниците на националния ни щанд в първия работен ден от Международното туристическо изложение

„Пътуването се завръща, светът се обединява за мир чрез туризма,

да преобърнем кризата във възможност“ „с тези думи генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН ( СОТ) Зураб Пололикашвили, се обърна към участниците и гостите на изложението при откриването му. А кметът на Берлин 

Франциска Гифай, каза в обръщението си към хилядната публика, че „Пандемията и войната в Украйна ни показаха колко сме зависими един от друг и колко глобализиран свят сме създали.“

Тази година държавата партньор е Грузия, която бе и символичен домакин със специална ключова роля в церемонията по откриването на ITB.

Световната организация по туризъм към ООН очакват пълно възстановяване от пандемията с прогнозни нива 80-95% до края на 2023 г., обяви генералният секретар на СОТ. Най-после Азия се завръща, каза той. В Европа за 2022 г. са регистрирани 600 млн. международни посещения и 80% възстановяване на Стария континент.

След като за травъл индустрията думата “промяна” беше ключова за изминалата година, съвсем на място идва и мотото на ITB Берлин за 2023 - “Да управляваме трансформацията”. 
В рамките на изложението България получи изключително престижно признание от страна на Асоциацията на тихоокеанските журналисти, пишещи за туризъм. Страната ни бе отличена с наградата „Най-добра дестинация за региона на Балканите“ за 2023 г., а министър Димитров получи приза „Министър за региона на Балканите за 2023 г.” 

Наградата е доказателство за успешните политики, които страната ни провежда в посока възстановяването и растежа на туристическата индустрия, която пострада изключително много от редица негативни събития в последните години. 

Двата приза бяха връчени на българското Министерство на туризма на специална церемония в Messe Berlin.

Повече информация на https://www.tourism.government.bg/bg/kategorii/novini