Споразумение за сътрудничество за развитие на креативните и рекреативните индустрии подписаха министрите Везиева, Балтова и Минеков


С този документ се поставя началото на общи усилия на министерството на икономиката, мимистерството на туризма и министерството на културата за развитието на културните, творческите и рекреативните индустрии на България. 

„Това, лоето правим днес с това Споразумение е, да скъсим диалога между институциите и креативния бизнес,. и да се позволи на тези дейности да кандидатстват самостоятелно по оперативните програми, както и да ползват всички финансови инструменти на пазара“, заяви министър Даниела Везиева по време на церемонията

Министър Везиева акцентира, че ще разчита и на агенцията за малки и средни предприятия, БАИ, както и на търговските представители към министерството, за да може с общи усилия да се развие този бизнес и на международните пазари. „Тези индустрии в световен мащаб са с изключително висок интензитет на растеж, а в нашата страна са все още прохождащи“, заяви още икономическият министър.

Стела Балтова каза, че с реализирането на тази идея и създаването на Експертниия консултативен съвет се дава едно ново измерение на Стратегията за интелигентна специализация на България , защото културните, творческите и рекреативните индустрии са базирани на знанието. Страната има всички условия за балнео, планински, културен, религиозен, ,вкл. фестивали и събитиен туризъм. „Категорични сме, че тази инициатива ще даде нов тласък на тези индустрии“, допълни още тя.

Министърът на културата проф. Велислав Минеков беше лаконичен- Споразумението е Споделена отговорност

След подписване на Споразумението министрите връчиха грамоти на най-успешните проекти в сферата на културните, творческите и рекреативните индустрии в тематична област "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020.

Наградени бяха "Кайф" ЕООД за проекта за облекло за екстремен туризъм от кевлар "КеvеХ", "Студио Експозе" ООД - стартираща компания в областта на архитектурните услуги, БГ НЮАНС ЕООД - за проект за съхраняване на котленското килимарство, "Лофт Студио" ЕООД - за архитектурни и проектантски услуги с екологични елементи и материали, "Арт мозайкс" ООД - за производство на ръчно изработени мозайки, както и "Ауто про експерт" ЕООД, чийто проект се реализира с производството на състезателни автомобили за пистови и рали шампионати.

Повече на https://www.mi.government.bg/bg