Отличиха победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2020

Отличиха победителите в конкурса „Наградите на БАИТ“ за 2020

0 коментара


За първи път официалната церемония се проведе и излъчи онлайн.
Председателят на журито и Председател на УС на БАИТ Огнян Траянов връчи специално учредената за 10-ата годишнина на Наградите
Почетна грамота на акад. Кирил Боянов за академичен принос в развитието на информационните технологии, в знак на признателност към първопроходниците и като повод за размисъл и самочувствие у тези, които вървят по техните стъпки.
Наградата за специален принос е за д.т.н. инж. Николай Илиев, първи председател на БАИТ и почетен изобретател.
Наградата бе обявена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която заяви подкрепата на президента Румен Радев за ИТ сектора и определи Наградите на БАИТ като прожектора, който насочва фокуса на общественото внимание към фирмите от ИТ сектора. „С отговорното си отношение към сектора и развитието му, със своята подкрепа, вие сте още един стимул тези компании да искат да се развиват в България“, подчерта Илияна Йотова.

Победителите в отделните категории:
В категорията „Младежка награда“ отличие получи Радостин Чолаков, МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив с иновативния проект “АзБуки.ML”, целящ да направи използването на machine learning технологиите за обработка на естествен език лесно достъпни и широко използвани в българската ИТ индустрия.
Всички номинирани младежи получиха като поощрителни награди ваучери за обучение, осигурени от ERP Academy - С цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии,.
Призът в категория „Образователна награда“ бе за Георги Германов, ученик от СПГЕ „Джон Атанасов“, който преподава роботика, електроника и 3D принтиране,, като прилага успешно практически занятия в учебните часовете за ученици от 1 до 7 клас.

Наградата за журналистически принос бе спечелена от журналиста Майя Бойчева-Манолчева, инициатор и водещ на технологичния подкаст ICTalks – арена за коментар на злободневни теми от света на технологиите с участието журналисти, експерти, учени, представители на браншови организации, мениджъри на ИТ компании, визионери.

В категория Публична администрация наградата спечели проектът на ДАЕУ „Разработване на публични регистри за бюджетен и проектен контрол на електронното управление и на портал за достъп до ресурси за разработка на софтуерни системи за електронно управление“.

За STARTUP бе отличена компанията „Ондо Солюшънс“, предоставяща ИТ услуги и решения в земеделието, за разработената от нея високотехнологична система за автоматизирано управление на напоителния процес, прецизно торовнасяне, климат контрол и мониторинг за всички култури.

Наградата за Успешен български ИКТ продукт/услуга бе присъдена на Сторпул Сторидж АД за разработен софтуер за дистрибутирано съхранение на данни в облак. През 2020 г. компанията е включена в престижната класация “Deloitte Fast 50 Central Europe”.

В категорията Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика наградата бе спечелена от Работоспособни.бг ЕООД за едноименната социална кариерна платформа, предоставяща възможност за привличането на значими за пазара на труда социални групи.

Победителите в 10-то издание на конкурса получиха MultiTraining Gold карти за обучения в основите на Agile практиките, осигурени от bTalks Agile; ваучери от Сиела Норма, за чиято стойност могат да закупят книги в книжарници Сиела. Ардес Информационни Технологии (Ardes.bg) ще осигурят на наградените електронни устройства.
Рубрика’ събития’, брой 2, 2021