НАД 85% ОТ АВСТРИЙСКИТЕ КОМПАНИИ БИХА ИНВЕСТИРАЛИ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

НАД 85% ОТ АВСТРИЙСКИТЕ КОМПАНИИ БИХА ИНВЕСТИРАЛИ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

0 коментара
1829.jpg

НАД 85% ОТ АВСТРИЙСКИТЕ КОМПАНИИ БИХА ИНВЕСТИРАЛИ ОТНОВО В БЪЛГАРИЯ

1829.jpg
1829.jpg
1829.jpg
1829.jpg

Правителството обаче трябва да предприеме по-сериозни мерки срещу корупцията и престъпността

Това съобщи на пресконференция Улрике Щрака, ръководител на Advantage Austria (Австрийското търговско представителство),при представянето резултатите от официално проучване за инвестиционния климат в страната проведено сред австрийския бизнес в България

С ниво на инвестициите от 4.041,4 млн. евро (според данни на БНБ) Австрия е на второ място сред чуждестранните инвеститори. Най-големите сред тях са Mtel, ЕVN, Raiffeisen, OMV, Vienna Insurance Group, Billa, Kronospan, Palfinger, Mondi, Knauf, Uniqa, Wienerberger и Baumit. Австрийските компании са не само сред най-големите, но и сред най-сигурните и стабилни работодатели в страната.

Пресконференцията се проведе в производствена база на JAF Bulgaria, с. Мусачево
На събитието присъстваха и представители на други австрийски компании в България, които споделиха своя опит.

Според проучването, 87.5% от опериращите у нас австрийски фирми биха инвестирали отново, ако трябваше да направят този избор днес, но очакват повече мерки срещу корупцията и престъпността.

Проучването е проведено в края на 2019 г. и отразява нагласите на австрийския бизнес в България. Както и през изминалата година най-голямото предизвикателство пред тях е било намирането на квалифицирани служители или такива, които са склонни да преминат обучение във фирмата. Според участващите в анкетата има необходимост от подобрение и в инфраструктурата и производителността.

Трябва да се отбележи, че спрямо същото изследване, проведено преди една година, австрийските инвеститори оценяват общото икономическо състояние за изминалите 12 месеца и предстоящата година по-малко оптимистично; - по-малко участници в анкетата оценяват цялостното представянето на техните фирми през изминалата година като добро, по-малко участници очакват подобрение през 2020 г. В същото време броят на тези, които определят състоянието на фирмата „без промяна“, е нараснал; - само 20% планират нарастване на инвестициите си през следващата година (преди една година са били 38%).

Две трети от участвалите в проучването очакват положително развитие при въвеждане на еврото в България.

За австрийските фирми е все така важно гарантирането на правна рамка за дейността на фирмите. Основният акцент тук е създаването и прилагането от страна на държавата на еднозначни и ясни правила, които да важат за всички пазарни субекти.

Предвидимата икономическа политика също е изключително важна за австрийските инвеститори. Препоръките са да се провежда широка дискусия за планирани нови разпоредби, да се взима под внимание мнението на засегнатите страни, както и промените да се комуникират достатъчно рано.

Поле за подобрение има според тях и в сферата на обществените поръчки и намаляването на бюрокрацията.

Анкетата се провежда едновременно в повечето източноевропейски страни, където има сериозни австрийски инвестиции.

При оценката на пазарната ситуация в отделните страни се открояват различни приоритети. Докато в България и Унгария недостигът на работна ръка е на първо място, за инвеститорите в Румъния и Сърбия по-важна е инфраструктурата.

С Анкетата можете да се запознаете Тук...


За Advantage Austria

ADVANTAGE AUSTRIA с нейната мрежа от около 100 офиса в над 70 страни предлага на австрийските компании и техните международни бизнес партньори всеобхватна палитра от услуги. По своята същност Advantage Austria в София представлява Стопанска камара на Австрия и съществува повече от 45г. в България. Основната задача на бюрото е да съдейства за постоянното подобряване и разширяване на бизнес отношенията между Австрия и България. За тази цел се провеждат пазарни проучвания в различни сфери, осъществяват се контакти между австрийски и български фирми, организират се участия в панаири и изложения и се провеждат редица други мероприятия.