Връчиха Наградите на БАИТ за 2018

Връчиха Наградите на БАИТ за 2018

0 коментара

На тържествената церемония бяха отличени носителите на наградите в 10 категории: Образователна награда, Младежка награда, Журналистически принос, Държавна администрация, Общинска администрация, StartUp Компания, Успешен български ИКТ продукт, Значителен корпоративен ИКТ проект, Компания-новатор в използване на авангардни ИКТ решения и Компания с най-голям принос за популяризирането на имиджа на българската ИКТ индустрия по света.

При откриване на церемонията, Председателят на УС на БАИТ Огнян Траянов посочи, че „Удовлетворението идва, когато проектите, които сме развили, се използват или за повишаване конкурентоспособността на предприятията или за облекчаване на живота на гражданите и цялото общество“.

Президентът на Република България Румен Радев връчи Наградата за специален принос на Дарин Маджаров, създател на Уча.се – образователна платформа с над 14 000 видео уроци и тестове по всеки предмет от 1-ви до 12-ти клас. Уча.се се ползва от над 500 000 ученици и учители, които са изгледали над 40 000 000 видео урока до момента.

Маджаров завършва с отличие Априловската гимназия в Габрово, след което продължава своето образование в чужбина. По това време се заражда идеята му за образователна платформа, която да е в помощ на учениците, и записва сам над 550 видеа. След като интересът към Уча.се нараства, младият предприемач се завръща в България, за да развива проекта.

„Индустрията на информационните технологии е решаваща за развитието на всички останали сектори – от промишленост, селско стопанство, до туризъм и образование. Генерираните в IT-сектора идеи са изключително важни за нашето развитие – без него няма иновации, а те са ней-ефективният стимул за висок и устойчив икономически растеж, особено в наши дни, когато растежът става заложник на демографията, заяви президентът Румен Радев. Президентът посочи, че Уча.се онагледява всички важни принципи за съвременното образование – достъпност, нагледност, адаптивност, разрастващи се елементи на интерактивност и висока мотивация за учениците.

Победителите:

В категория „Държавна администрация“ беше присъдена на Министерство на туризма за Платформа за подаване и обработка на исканията за получаване на услуги и разрешения посредством безплатна удостоверителна услуга.

В категория „Компания-новатор в използването на авангардни ИКТ решения“. Отличието беше присъдено на „Максима България“ ЕООД за проекта „Безпилотни каси“ в магазин T MARKET.

В категория „Компания с най-голям принос за популяризиране на имиджа на българската ИКТ индустрия по света“. Победител е Мобайл Системс ООД, чиито приложения се използват от 500 млн. потребители в световен мащаб. За впечатляващото постижение компанията получи и допълнителна награда от Ева Майдел – пътуване до Брюксел и посещение на евроинституциите.

В категорията „Журналистически принос“ са Флора Велчева и Добромир Видев от Българското национално радио, автори на поредицата „Разкодирано“.

Връчиха  Наградите на БАИТ за 2018

За трета поредна година ученик е победител в категорията „Младежка награда“. Енчо Шахънов от Технологично училище "Електронни системи" към ТУ-София спечели с проекта си “Система за локализиране на хора”.

И трите номинирани проекта в категорията са с голям потенциал и младежите получиха допълнително поощрение от компании-членове на БАИТ. Йордан Цветков, ученик в МГ „Акад. Кирил Попов“, Пловдив получи Индивидуален план за обучение и участие в Менторската програма на Некст Лаб и IoT устройства от Алтерко Роботикс. Николай Станишев, студент в ТУ-София получи награда от ERP.BG – Двудневен курс „Управление на лични данни (GDPR).

Образователна награда – Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас. Наградата се присъжда за успешната реализация на проекта, който е резултат от сътрудничеството между общината, компании от ИКТ индустрията и университетите в Бургас.

Общинска администрация – Община Варна за Електронна система на фонд „Култура“. С внедряването на системата се постига публичност в работата на администрацията и прозрачност при изразходване на публични финанси.

StartUp Компания - ШКОЛО ООД за SHKOLO. Платформата за дигитално управление на образователни институции се използва от 1/3 от българските училища.

Успешен български ИКТ продукт - Мобайл Системс ООД с офисния пакет OfficeSuite, който има над 300 милиона инсталации.

Значителен корпоративен ИКТ проект - Методия AД за Utility Suite for Dyce Energy. Мащабният проект е разработен за B2B ютилити компания, независим доставчик на газ и електричество на британския пазар.

Победителите в конкурса бяха избрани сред 120 регистрации от 97 личности, компании и институции.

Повече на https://bait-awards.bg/News