До Луната и обратно


Серийният предприемач Навийн Джейн гостува на Breakfast Club

от Валентина Миланова

Навийн Джейн е сериен предприемач, филантроп и основател на компании като Moon Express, Viome, World Innovation Institute, iNome, TalentWise, Intelius и Infospace. Двата проекта, върху които се фокусира днес, са Moon Express и Viome. Moon Express е първата компания с комерсиален лиценз за полети до Луната. Чрез нея Навийн цели да добива ценни материали от лунната повърхност, както и да предоставя туристически преживявания извън планетата Земя.

Досега Moon Express е привлякла над 45 млн. долара рискови инвестиции от фондове като Founders Fund и Collaborative Fund, както и голяма група частни инвеститори, сред които са редица известни личности, включително музикантите Pharrell и Will I Am. За полета Moon Express ще използва ракетата Electron на стартъпа Rocket Lab.

Viome има по-силна социална насоченост. Компанията си поставя амбициозната цел да направи болестите “свободен избор” чрез регулярни изследвания на чревната флора и препоръчване на диета, базирана на микробиологията на потребителя.

Освен с предприемаческа дейност Навийн активно се занимава и с филантропия. Една от каузите, които подкрепя с особен ентусиазъм, е равноправието между половете в обществото и на работното място. По време на престоя си в София за DigitalK, Навийн се срещна с представители на българския бизнес и обществен живот. Домакин на срещата беше Саша Безуханова, създател и председател на Българския център на жените в технологиите и на MOVE.bg, а темата на разговора – ролята на мъжете в женската еманципация.

Дебатът обходи множество и разнообразни теми, сред които бяха опазването на природата, интерпланетарното бъдеще на човечеството, иновациите в образованието и здравеопазването, манталитетът на изобилие, блокчейн технологиите и др. Според Навийн технологиите ще се справят с много от световните проблеми преди човечеството да измисли разрешения.

Във връзка с темите за междуполовото равноправие Навийн коментира, че проблемите на жените са проблеми на мъжете, както и на цялото общество. Според серийния предприемач жените не трябва да очакват специално отношение на работното място. Навийн обяви съпротивата си срещу квотите за високи корпоративни позиции, тъй като вижда метода като унизителен за жените. “Много жени са добри в дадени сфери, но вместо да се фокусират върху тях, те се опитват да копират мъжете. В природата на жените е да бъдат грижовни и ориентирани към семейния живот. Какво е една стартираща компания, ако не едно младо семейство?”, заяви Навийн. Според серийния предприемач жените трябва да приемат естествените си дадености и да работят с тях, а не срещу тях.

Темата за физическата сигурност на жените също бе засегната по време на дискусията. Липсата на усещане за безопасност спира жените от това да осъществят потенциала си. Експертът добави, че най-опасното място за жените днес в САЩ са университетските кампуси. Предприемачът вярва, че новите технологии са ключът към промяната на обществените настроения спрямо жените.

Коментирайки блокчейн технологиите, създателят на Moon Express обяви силната си подкрепа за демократизиращия ефект, който криптовалутите допринасят. Според него блокчейн улеснява процеса на самоуправление и подсилва предприемаческата свобода. “Договорите ще станат ненужни, както и нотариалните актове”, коментира експерта.

Запитан как светът може да се справи със замърсяването на околната среда чрез вегетарианска диета, той отговори: “Ако спрем да ядем месо, това би имало много по-силен ефект върху опазването на природата, отколкото която и да било друга инициатива”.

В коментар за дейността на Moon Express на лунната повърхност, Навийн заяви: “За мен причината да отидем на Луната е проста: ако мога да перифразирам Джон Ф. Кенеди: отиваме не защото е лесно, а защото е страхотен бизнес. Там има огромно количество ресурси – Хелий-3 ще ни осигури енергия за поколения напред. Защо да не станем мултипланетарно общество?”

Навийн заключи дебата с думите: “Не се притеснявайте да започнете свой бизнес. Като жени покажете, че сте най-добрите лидери, най-добрите мениджъри. Не се фокусирахте върху слабостите си, фокусирайте се върху силните си страни и ги развивайте.”

Статията е публикувана в:
https://move.bg/do-lunata-i-obratno
http://bcwt.bg/до-луната-и-обратно