Българо-румънският бизнес форум в Букурещ вече дава първи резултати


Форумът се проведе в рамките на официалното посещение на президента Радев в Букурещ, на 29 юни в бизнес центъра на Румънската търговско-промишлена палата и бе открит от президента на палатата Михай Дарабан. В българската делегация, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България, участваха представители на 51 български компании, членове на всички представителни на национално равнище организации на работодателите. В двустранните бизнес разговори участваха представители на 54 румънски компании.

Приветствия към бизнесмените поднесоха президентът на Румъния Клаус Йоханис и президентът на Република България Румен Радев. В словото си Клаус Йоханис изтъкна възможностите за сътрудничество между двете страни в областта на туризма, строителството, металургията, автомобилната промишленост. Важни са проектите в областта на културния туризъм и дестинации на трети пазари. Той отбеляза, че деловата среда има нужда от ефикасна законодателна рамка, от мощни институции, стабилни и предвидими закони. Само по този начин може да просперират икономиките на държавите. Диалогът и действията на правителствено равнище, както и днешното мероприятие са от съществено значение. Стратегията на ЕС за Дунавския регион има за цел икономическо и социално развитие на Дунавския макрорегион, пристанищата, нови мостове. Форумът се провежда на 29 юни – международния ден на Дунав – истинският извор и източник на просперитет за икономиките на България и Румъния, която не разделя страните, а ги свързва.

Българо-румънският бизнес форум в Букурещ  вече дава първи резултати

Президентът Румен Радев сподели виждането на президента на Румъния, че България и Румъния имат обща цел за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между гражданите и бизнеса, както и за облекчаване на всички бюрократични процедури, които пречат на тези контакти. Президентът Радев подчерта, че ръстът на БВП в България, минималната инфлация, спомагат за създаване на по-добър климат. Президентската институция ще работи за запазване на макроикономическа и финансова стабилност и намаляване на броя на регулациите към бизнеса. Ниските данъчни ставки, предприемането на реформи в професионалното образование и обучение, стимулирането на връзката образование-бизнес са добри условия за бизнеса и г-н Радев призова румънските фирми да инвестират в България.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев подчерта в словото си, че доброто ниво и ръстове на стокообмена и туристопотока между двете страни са потвърдени от статистиката факти. Но потенциалът е много по-голям и двете правителства са длъжници на гражданите и бизнеса от Румъния и България за по-добра инфраструктурна свързаност, Железопътен коридор 4, повече мостове и пътища към тях, защо не и за хидроенергийни комплекси на река Дунав. Двете страни имат често съвпадащи приоритети и проблеми, каза Велев, а формирането на партньорства и общи позиции в ЕС е недостатъчно използвана практика и посочи,че трябва пълноценно да се използва предстоящото председателстване на ЕС от България, в тази посока. АИКБ е предизвикала преразглеждане на европейската дефиницията за МСП и поиска подкрепата на румънската страна, както и подкрепа за преосмисляне на ограниченията за големите горивни инсталации.

Възможностите за инвестиции и условията за бизнес в Румъния и в България представиха: от румънска страна Invest Romania, от българска страна от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Със 7 милиарда и 593 милиона лева стокообмен, Румъния е третият най-голям (след Германия и Италия) търговски партньор на България за 2016 г. по данни на НСИ. Румънските туристи водят категорично в класацията за посещения на чужденци в страната ни (близо 1,75 млн. души само през 2016 г. и почти половин милион преднина пред втория), а за българите нашата северна съседка е трета най-предпочитана дестинация за пътувания в чужбина (вижте приложените Топ 10 таблици).

Българо-румънският бизнес форум в Букурещ  вече дава първи резултати

По данни на румънската статистика от м. май 2017 г,. в Румъния са регистрирани 2 293 български компании с общо над 154 млн. евро уставен капитал, което нарежда България на 26-то място сред 50-те водещи чуждестранни инвеститори. Приблизително толкова са и фирмите с румънско участие и капитал, работещи у нас.

Оценката на организаторите от АИКБ е, че посещението на президента Радев даде стимули и нов тласък на добре развиващите се българо-румънски икономически отношения, беше обменен полезен опит между работодателските организации, и на микроикономическо равнище, установиха се редица нови и се задълбочиха досегашни бизнес партньорства между български и румънски компании. Редица срещи завършиха с конкретни споразумения за договори и ангажименти между участниците. Предстои продължение на бизнес форума в София.

Повече на http://bica-bg.org/българо-румънският-бизнес-форум