Тайната на успешното Председателство е активиране на гражданското общество

Тайната на успешното Председателство е активиране на гражданското общество

0 коментара

Тайната на успешното Председателство е активиране на гражданското общество
Това каза председателят на Белгийско- българската асоциация BEST2B д-р инж. Стефан Цанков по време на работна закуска "Белгийският опит в подкрепа на успешното българско председателство на Съвета на Европейския съюз", организирана от BEST2B, в която се включиха политици, представители на неправителствения сектор, на бизнеса, на академичната общност и медиите.
"Успехът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) не бива да се стоварва само върху министерството или върху правителството, защото в основата на успеха е активността на гражданското общество - сочи опитът на Белгия след 12 успешни председателства.Белгия е била 12 пъти председател и два пъти в изключително тежки моменти - след атентатите от 11-ти септември и непосредствено след приемането на Лисабонския договор. Ето защо смятаме, че този дългогодишен опит може да бъде от полза за България сега. Има опасност да последваме повечето млади страни-членки и да тръгнем в посока на едно чисто техническо председателство.
"Но председателството не е само това. Важно е в общата програма, съгласувано да се включат всички хора, които разбират председателството като национална кауза в ключов момент за Европейския съюз, категоричен беше председателят на BEST2B. Той даде за пример последното белгийско председателство през 2010 г., когато при 144 официални събития, 546 събития са били организирани и финансирани от неинституционални организации.
Затова днес искаме да акцентираме върху подкрепата от страна на гражданското общество и сами да дадем пример със своя програма, съгласувана с министерството, която ще бъде изцяло финансирана от BEST2B, съобщи Цанков. Асоциацията планира серия от дейности до края на председателството, сред които обучение за медиите с участието на белгийски експерти от предишни председателства, културни събития у нас и в чужбина, конференции с университетите и бизнеса в посока подпомагане дискусията по приоритет "Конкурентноспособност и др.
Яна Дочева, директор на дирекция Подготовка и провеждане на председателството в ресорното министерство, благодари "за новата гледна точка към председателството, която идва точно навреме - месец, преди официално да стартират дейностите. Тя сподели, че министерството вече е напълно окомплектовано, а приоритетите на председателството са определени и е време да се помисли за съпътстващите събития, които са също толкова важни, за да може нашите приоритети да бъдат максимално видими за всички. По думите й "обмяната на опит между страните членки и сътрудничеството между тях по отношение на председателството е ключова за успеха на страната ни и министерството ще разчита изключително много на подобни инициативи.
"Белгия може да бъде изключително полезна с безценния си опит, още повече, че BEST2B е доказала ефективността си през 15-годишната си история и може да се похвали с принос по отношение на инвестициите в България. Председателството е само още един повод да продължат да се развиват добрите отношения между двете страни, беше категоричен съпредседателят на BEST2B проф. Жак Вилрокс, който има пряк опит в организирането и провеждането на белгийски председателства. Той призова да намерим начин да привлечем в максимална степен младите хора, които биха оценили каузата - те биха допринесли с креативността и младостта си за успеха на председателството. Той призна, че това е другата тайна съставка на белгийската рецепта за успешно председателство и пожела успех на България през 2018 г.
Допълнителна информация за Best2B:на https://www.facebook.com/best2b/