Връчиха "Наградите на БАИТ" за 2016 г.

Връчиха "Наградите на БАИТ" за 2016 г.

0 коментара

Церемонията по награждаване на победителите се проведе под патронажа на Президента на Република България Румен Радев Приветствие от негово име към участниците в конкурса поднесе вицепрезидентът Илияна Йотова"Горда съм, че наши сънародници са сред водещите специалисти в сферата на информационните и комуникационните технологии", каза Йотова по време на церемонията. „Неслучайно един от първите патронажи, приет от държавния глава Румен Радев, е именно този, в сферата на информационните технологии. Ако България иска да е сред икономическите и политическите лидери, трябва да изгражда специалисти и да подпомага техния професионален успех тук в родината ни", посочи вицепрезидентът. Победителите в конкурса бяха избрани сред над 100 кандидатури от 85 личности, компании и институции.

Служебният вицепремиер по европейските фондовете Малина Крумова връчи Журналистическата награда на Йоанна Николова, водещ на предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Отличието беше присъдено за последователното и задълбочено поставяне на обществено внимание теми, важни за ИКТ индустрията, икономиката и гражданите. Николай Денков, служебен министър на образованието и науката връчи наградата в новата категория Internet of Things (IoT) на ИКТ клуб към ТУ-София. Наградата в тази категория поощрява екип от студенти, които през миналата година са разработили проекта Адепт. Адепт е цялостна платформа за оценка и подобрение на физическото здраве, която се състои от 2 основни част – изометричен стик и мобилно приложение. Идеята е провокирана от Американската космическа агенция NASA, която търси универсално решение за подобряване на начина, по който астронавтите тренират в космоса.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев връчи наградата в категория „Общинска администрация“. Победител е Столична община - Направление "Архитектура и градоустройство" – за внедрен проект в административното обслужване за гражданите и бизнеса. Потребителите на сайта имат възможност лесно да намират данни в сайта по различни критерии. Също оптимизирана е визуализацията на големи обеми от данни, които се предоставят публично. За целите на устойчивост и мултипликация на проекта са използвани софтуери с отворен код, система за управление на съдържанието (CMS), използване на услуги в cloud. Младежката награда, която за първи път беше отворена и за ученици, беше спечелена от Звездин Бесарабов от НПМГ за разработения от него проект и прототип "ArduWrite - автоматизация на персонализиран човешки ръкопис".

Победителите в останалите категории са: Образователна награда - Софтуерен университет ООД – за най-мащабната частна образователна инициатива за провеждане на курс по програмиране в 28 града в страната, както и развиване на програма за дигитален маркетинг и програмиране за деца. Държавна администрация - Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти – за внедрени електронни услуги, които позволяват всеки гражданин, клиент на аптека да получи информация за това кои лекарства напълно или частично се заплащат от Здравната каса и кои са с най-ниска цена в съответната група. Гражданите могат да проверят още лекарствата за конкретно заболяване, конкретна доза, лекарствена група и др.

Корпоративна и социална отговорност – Мусала Софт – за технологичната конференция Muffin, която събира над 2000 софтуерни инженери и ИТ специалисти в България и Македония. STARTUP компания на годината - Тикий Мобайл Солюшънс ООД - за мобилно приложение, с което пътниците могат да купуват и валидират билет само с един клик на телефона си, което вече работи в Метрополитен ЕАД София. Мобилни решения - Алтерко Роботикс EOOД - за проекта за умен дом, наречен Shelly, който позволява дистанционно да се контролират осветлението, електроуредите в дома и машините и инсталациите в промишлени сгради.

Развлекателен софтуер - Уафуу АД – за 3D детска мобилна мултиплейър платформа с образователен характер, която включва технологичната иновация на Google за виртуална реалност за мобилни устройства. Значителен корпоративен ИКТ проект - VMware Bulgaria – за услуга, чрез която се възстановяват информационни системи в случай на бедствия и аварии. Проектът предлага решение, разработено в България, базирано на облачни технологии, което вече е внедрено в град Авондейл, САЩ.

Освен статуетките и грамотите, всички победители в конкурса получиха и парични награди под формата на ваучери, срещу чиято стойност имат възможност да закупят стоки или услуги от компании-членове на БАИТ. В края на церемонията, вицепрезидентът Илияна Йотова връчи Специалната награда на конкурса на Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012 –2017 г.за значимия му принос за развитие на информационните и комуникационни технологии у нас, за постоянната подкрепа, която получаваше българската ИТ индустрия през целия му мандат, за целенасочената му работа за позиционирането на България и София като регионален хъб на високи технологии и иновации, за безрезервната му подкрепа на родните таланти в областта на математиката, физиката, програмирането и компютърните науки.

„Огромна чест е да бъда заедно с вас“, посочи Росен Плевнелиев. В България създадохме първата иновационна система на Балканите и тя носи плодове - 16 хиляди нови, добре платени работни места в индустрия на бъдещето, каза още той. През последните години показахме най-важната част от формулата за успеха на България – това, че сегашният вицепрезидент и бившия президент са заедно с вас на сцената, за да покажат каква е тази рецепта - това е приемственост и надграждане по пътя на смислените приоритети, подчерта още Росен Плевнелиев.

Връчиха Наградите на БАИТ за 2016 г.