Конференция в БТПП обсъди Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион


БТПП организира конференция „Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион, Западните Балкани и страните от ЦЕФТА“, в сътрудничество с Партньорския проект на Асоциацията на немските търговско-икономически палати (DIHK) и ЦЕФТА, Западнобалканския инвестиционен форум на палатите (WB CIF) и Асоциацията на дунавските търговски палати (DCCA).

Конференцията бе открита от Цветан Сименов, председател на БТПП и от Дияна Джинджич, национален експерт към Секретариата на ЦЕФТА. В три пленарни сесии бяха дискутирани стратегията на ЕС за Дунавския регион, програмата за трансгранично сътрудничество „Дунав“, бизнес климата и инвестиционните възможности в Дунавския регион, Западните Балкани и региона на ЦЕФТА, транспортната инфраструктура – регионална политика и проекти и устойчивото управление на туристическите услуги.

В конференцията взеха участие представители на държавната власт, търговско-промишлените палати от региона, дипломатическия корпус в страната, бизнеса и медиите.

С презентации по темите участваха зам.министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, Даниела Печевска от Хърватската търговска палата, Агнес Добротка координатор проекти на Асоциацията на дунавските търговски палати, Стамен Янев, Българска агенция за инвестиции, Ивана Стеванович, съветник в търговската палата на Сърбия, Евгени Евгениев, председател на търговско промишлената палата на Враца, Галина Нифору, директор на Балкански международен винен конкурс,Людмила Паскал, от търговско промишлената палата на Молдова.

Събитието способства за насърчаване на синергията между дунавските страни, Западните Балкани и страните от Югоизточна Европа, както и за промотиране на интересите на малкия и среден бизнес в международната търговия.

Презентациите ще бъдат публикувани в ИНФОБЮЛЕТИНА на БТПП.