Първа копка на третия завод за кабелни инсталации за автомобили на „Язаки“ у нас


Инвестицията е в размер на 50 млн. евро и ще бъде реализирана в Община Димитровград. Очаква се новата производствена локация да разкрие над 3000 работни места.

„Язаки България“ е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален лидер в производството на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията. Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители Рено и Форд. С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 г. служителите на фирмата са близо 5 000. По този повод компанията бе отличена на годишните награди „Инвеститор на годината за 2014 г.“ на Българската агенция за инвестиции в категорията „Инвестиция в човешки капитал“.

Заводите на Язаки в Европа към този момент са 18, с повече от 30 000 служители. „Разширяването на присъствието на „Язаки“ и изграждането на трети високотехнологичен завод на японския автомобилен концерн у нас е положителна референция за други утвърдени международни компании. Това затвърждава доверието на инвеститора в стабилността и предвидимостта на бизнес средата, която България предлага“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по първа копка на третия поред завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили у нас на японския гигант. „Изборът на място за инвестицията направихме благодарение не само на съдействието, което получихме от местната власт, но и на развитата инфраструктура и човешкия капитал“, каза главният оперативен директор и член на Борда на директорите на „Язаки Европа“ Уран Заман. По негово мнение в региона на Димитровград има сериозни традиции в производството, както и добре подготвени кадри.

Управителят на „Язаки България“ Рома Будриене изказа благодарност към екипа на Българска агенция за инвестиции за оказаното съдействие при реализиране плановете на компанията у нас. Тя допълни, че заводът на Язаки в Димитровград ще е най-големият в България, а след като заработи, компанията ще има над 8000 служителя у нас..В момента тече процес по набиране на кадри, като изискванията са изключително високи, защото новият завод ще изпълнява поръчки за Мерцедес Бенц. На събитието присъстваха заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, областният управител на Област Хасково Станислав Дечев, кметът на Община Димитровград Иво Димов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители от висшето ръководство на инвеститора.