Борбата със сивата икономика бе предмет на дискусия, събрание и официална церемония


Проведоха се: Международна кръгла маса „Икономика на светло“, на която България сподели своя опит в ограничаване на Сивата икономика ; 8-то Общо събрание на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), което прие Деклаеация в тази посока. Връчиха наградите „Икономика на светло“ за 2016 г. Всички тези събития иницира и организира Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Присъствието на Кръглата маса на министър председателя Бойко Борисов, министри и предсставители на държавните институции , на главния прокурор, на социалните партньори, гражданското общество, академичната общност и медиите, показа голямото значение, което има тази болезнена за обществото тема.

В качеството си на ротационен председател на Международния координационен съвет на организациите на работодателите (МКСОР), АИКБ обедини позициите на работодателски организации от Централна и Източна Европа и от Азия - за борба със сивия сектор в 15 страни. В МКСОР членуват 18 работодателски организации от Азербайджан, Армения, Беларус, България, Грузия, Естония, Казахстан, Киргизия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Русия, Украйна и Унгария. Участващите в събранието единодушно приеха Декларация, в която призовават правителствата на своите страни да предприемат решинргателни мерки за борба със сивата икономика и за насърчаване и подкрепа на светлия бизнес. Това решение бе естествено продължение на проведените по-рано сутринта дискусии, в рамките на Международната кръгла маса „Икономика на светло“.

Връчиха наградите „Икономика на светло“ за 2016 г.на официала церемония

В категорията за „Личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция” наградата бе присъдена на Мартин Димитров, Делян Добрев и Петър Кънев - народни представители в 43-то Народно събрание на Република България – за нормотворческите им инициативи през 2015 г. за приемане на законодателство в посока на ограничаване на неформалната икономика. Наградата връчи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Призът за журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика отиде при Канна Рачева, журналист в телевизия БТВ, за разследваща журналистика и принос при разкриване на корупционни практики - за журналистическо разследване за незаконната сеч „Гор(с)ка реалност“ и за резултатите от 12 годишен авторски журналистически интерес, насочен към разкриване на сивите практики в дърводобива. Наградата връчи президентът на КТ „Подкрепа“ г-н Димитър Манолов.

В категорията „Нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата ” първото място спечели Агенция „Митници“ – за отчетени рекордно високи нива на събираемост през 2015 г. и постигнати успехи в борбата с митническите и данъчните измами и контрабандата. Наградата връчи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България г-н Васил Велев.

Победителите в трите категории бяха излъчени чрез тайно гласуване на 100 членно експертно жури. Конкурсът се провежда за трета поредна година. Негови организатори са Асоциацията на индустриалния капитал в България и Национален център „Икономика на светло”.

Повече на сайта на АИКБ http://bica-bg.org