МОН връчи наградите за принос в науката ПИТАГОР

МОН връчи наградите за принос в науката ПИТАГОР

0 коментара

Основната цел на наградите  е повишаване на престижа на научната кариера и на професията „учен“ в обществения живот
8-та официална церемония по връчването на наградите събра представители на изпълнителната власт, бивши министри на образованието и науката, ръководители на научни институти, на лаборатории, носители на наградата „Питагор“ от предишните  конкурси. В тазгодишното издание бяха номинирани 47 учени от висшите училища в страната и в чужбина.

Вицепремиерът и министър на образованието и наука Меглена Кунева съобщи, че в близки дни предстои да се оповести проектът на Стратегията за развитие на научните изследвания до 2025 г., разработен от Министерството на образованието и науката заедно с представители на научната общност.  Амбициозният ангажимент на Стратегията е за значителен ръст на публичните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в България, включително и пред Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж” с 500 млн. лева до 2020 г. и постигането на 0,45% на публичните разходи за НИРД от БВП до 2020 г.

МОН  връчи наградите за принос в науката  ПИТАГОР
Кунева каза още, че е  важно да се насърчава завръщането и включването на висококвалифицирани български учени, работещи в научни институции в чужбина, като се осигури подкрепа за съвместна работа между българската научна диаспора и научните организации у нас - чрез въвеждане на специализирани схеми. Както и постигането на система за сътрудничество между науката и бизнеса и по-добрата предприемаческа ориентация, чрез изграждане на нови съвместни програми за научни изследвания и иновации.

Министърът връчи Голямата награда „За цялостен принос в развитието на науката“(, която се възстановява тази година), на двама уважавани учени: акад. дфзн Петър Атанасов Кралчевски - за постижения в областта на физико-химията и науката за колоидите,  и на проф. доктор на изкуствознанието, чл.-кореспондент на БАН  Елка Бакалова-Лазарова, за нейната научна, преподавателска и обществена дейност, както и за изследванията й в областта на средновековното византийско и българско изкуство.


МОН  връчи наградите за принос в науката  ПИТАГОР

Учредени са и три нови категории: награда за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, награда за научна книга и награда за фирма с най-много инвестиции в научната дейност.

Пълна информация за получилите награди на церемонията ТУК...