Междуправителствена комисия ще насърчава икономическото ни сътрудничество с Унгария


Министърът на икономиката Божидар Лукарски и унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто подписаха Споразумение за икономическо сътрудничество между двете страни, с което се създава смесена междуправителствена комисия. Комисията ще работи за насърчаване на стокообмена и увеличаване на инвестициите в енергетика, транспорт и транспортна инфраструктура, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост, металургия, туризъм, здравеопазване, фармацевтична промишленост и др. Акцент в Споразумението е споделяне на опит в подкрепата за малките и средните предприятия, професионалното образование и обучение, научно-изследователската дейност и развитието на клъстерите.

„Учудвам се, че това е първо посещение на български икономически министър в Унгария от 10 години насам. Потенциалът за засилване на сътрудничеството ни е значителен и има какво да споделим като опит и добри практики, за да спечели бизнесът и от двете страни“, посочи министър Лукарски. Той изрази надежда, че проведеният по-рано бизнес форум, на който присъстваха близо 140 представителя на български и унгарски фирми също ще даде тласък в тази посока.

Министър Сиярто подчерта, че унгарската страна оценява високо партньорството си с България и работи усилено за неговото развитие. Той посочи конкретни мерки, които Унгария предприема за насърчаване на двустранните си отношения с България. Силен стимул за бизнеса от двете страни са предоставяните нисколихвени кредити в размер на 370 млн. евро от унгарската Ексимбанк. Кредитната линия е отпусната в подкрепа на двустранната търговия и създаването на смесени предприятия, като тя е насочена изключително към България. „Призовавам българския бизнес да се възползва от тази възможност“, завърши министър Сиярто.

Двамата министри изразиха своята увереност, че предстоящото откриване на директна линия София – Будапеща на Уиз Ер ще засили бизнес контактите между българските и унгарските фирми. Министър Сиярто информира своя колега, че авиокомпанията планира да базира 6 свои самолета в София, които ще изпълняват полети от столицата ни до над 26 дестинации в 15 страни.

Министър Лукарски предложи още провеждането на среща между правителствата на двете страни, която ще позволи обмяна на опит в ключови за страната ни сфери, сред които и дуалното обучение. „Впечатлен съм от модела на дуално обучение, който е въведен в Унгария. Има какво да научим“, отбеляза министър Лукарски. По негови думи двата народа са изключително близки като манталитет, което в комбинация с географската ни близост създава сериозен потенциал за развитие на отношенията ни.