Прерязахa лентата на първия в страната научно-технологичен парк


„София Тех Парк" не е само първият в България и на Балканите научно-технологичен парк и първата иновационна екосистема. „София Тех Парк" е кауза - каузата за една България на бъдещето. За България, която е водеща в региона и трасира пътя на младите хора напред, за да останат в родината си. Това е каузата за една България на иновациите и на високите технологии"., заяви президентът Росен Плевнелиев на церемонията за откриването на първия научно-технологичен парк в България - „София Тех Парк".

Заедно с българския президент, лентата прерязаха президентът на Словакия Андрей Киска, министър-председателят Бойко Борисов, министър-председателят на германската провинция Бавария Хорст Зеехофер, европейският комисар за регионалната политика Корина Крецу, министърът на икономиката Божидар Лукарски, изпълнителният директор на "София Тех Парк" Елица Панайотова.

Сградата на Лабораторният комплекс е готова. От 11 лаборатории в момента тези с необходимото оборудване са по киберсигурност, високоизчислителна техника, 3D прототипиране и 3D виртуална реалност. Готова е и сградата на Инкубатора, a Иновационният форум ще е мястото, където ще се случват събитията в "София тех парк". Някои от сградите ще бъдат въведени в експлоатация до края на годината, а от началото на 2016 г. в тях започват да влизат проекти и стартъп компании.

„Днес откриваме София Тех Парк, който без съмнение предоставя истински необходима съвременна иновационна инфраструктура. Но идеята на научно-технологичния парк е много по-дълбока. Амбицията ни е да изградим екосистема, в която да си взаимодействат хора с идеи и такива, които имат уменията и възможностите да ги реализират; да си взаимодействат наука и бизнес, а крайният продукт да са иновации, които създават стойност за икономиката ни“, заяви министър Лукарски. Той изтъкна, че страната ни е на 25-то място в света по иновационна ефективност в класацията на Глобалния иновационен индекс. И добави, че през последните две години България се утвърждава като една от водещите световни дестинации за развитие на нови високо технологични компании, а София е на трето място в Европа през 2014 по броя на старт-ъп компании.

Проектът е почти изцяло финансиран по ОП „Развитие конкурентоспособността на българската икономика“ в периода 2007-2013, като предоставената безвъзмездна помощ е близо 83,5 млн. лв. В следващия програмен период се очаква бъдат инвестирани още над 52,1 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. „Тези параметри са внушаващи, а очакваните резултати – сериозни. Въпреки това смятам, че усилията, които полагат Министерство на икономиката, Управляващият орган на двете оперативни програми и екипът на София Тех Парк ще оправдаят тези очаквания“, уверен бе министър Лукарски.