Кръгла маса дискутира Иновационната стратегия за интелигентна специализация

Кръгла маса дискутира Иновационната стратегия за интелигентна специализация

0 коментара

До седмица ще бъде обявена процедура по първата схема за иновации по ОПИК. Основната цел на „Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България 2014-2020 г."(/ИСИС) е на едно място да бъдат събрани наука, развойна дейност и бизнес. Това каза заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева при откриването на кръгла маса на тема: „Популяризиране на Иновационна стратегия за интелигентна специализация и възможностите за бизнеса“, организирана от Министерство на икономиката.

"Изпълнили сме предварителните условия на Европейската Комисия да изработим този стратегически документ, заедно с академичната общност, заедно с работодателските организации и бизнеса”. „Стратегията е разработена отдолу нагоре. Важно е всяка област, всяка община, всеки район да намерят своето място в икономическите дейности, които попадат в четирите тематични области и да го развиват като конкурентно предимство", заяви Везиева и подчерта, че без това да се случи, документът няма как да постигне търсените резултати. „Необходимо е в иновационния процес водещ да е бизнесът, а научната дейност да работи в негова полза. Само по този начин можем да реализираме иновации, които да създават добавена стойност за икономиката ни“, допълни тя.

На кръглата маса стана ясно още, че до седмица ще бъде обявена първата схема за иновации по ОПИК. Това заяви Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“. Тя обясни, че е взето решение схемата да бъде обособена в две части, като в отделни процедури и с отделен бюджет се разделят внедряване на иновации на съществуващи предприятия и внедряване на иновации за стартиращи предприятия. "ИСИС се явява изискване за допустимост. Дейностите, които са предвидени абсолютно трябва да попадат в тематичните области“, каза още Пенева. По думите й 50 млн. евро е общото финансиране на процедурата "Подкрепа за внедряване на иновации" по ОПИК.

Представители на работодателските организации, които се включиха в дискусията оцениха положително възможността на бизнеса да участва активно в процеса по изработване на ИСИС. По техни думи тяхното участие е допринесло за дефиниране на тематичните области, където потенциалът за бизнеса е максимален.