Факторингът е продукт със сериозно бъдеще и с много предимства


Темата бе дискутирана на конференция „Факторингът – средство за развитие на бизнеса. Какви са очакванията и тенденциите за 2016 г.“, организирана от b2b MediaПо време на финансовия форум бяха изнесени данни за състоянието на международния и българския пазар на факторинг услуги.

Нараства търсенето на факторинг услугата за целия свят с 6 процента за една година. Най-силен растеж се проявява в Европа (+8%) и в Америка (+8%).В България факторингът е 4% от БВП и се равнява на 1.7 милиарда евро, докато в световен мащаб достига до 10 на 100, а това означава, че пазарът има сериозен потенциал за развитие, коментираха експерти.

"Причината за ръста на факторинг услугите е увеличаването на износа", заяви Никола Стоянов, зам.-директор на Изпълнителната агенция на малките и средни предприятия. „Факторингът е един от най-успешните продукти в България към момента. Това е продукт със сериозно бъдеще и с много предимства. Финансовият инструмент помага за управлението на финансовият риск и едновременно с това осигурява нужното оборотно финансиране за бизнеса. Пощенска банка има над 10 години опит в развитието на факторинг услугите. Важна част от комплексната факторинг услуга, която предлагаме е оценка на контрагентите на нашите клиенти. Това помага на бизнеса с нов клиент или на нов пазар, изгражда правилните бизнес връзки и минимизира рисковете“, коментира Николай Стоянов, началник отдел „Корпоративно транзакционно банкиране“ в Пощенска банка.

Коментираха се и темите за риска при малките и средни предприятия и застраховането на кредитни рискове. Костадин Джигов, експерт управление на финансов риск заяви, че едни от най-лошите практики от бизнеса са големите кредитни лимити, които се допускат от компаниите към техните партньори, поемането на поръчки, които ангажират целия финансов ресурс на фирмата и незачитане на макроикономическите фактори в страната.

Ана Кършовска, директор „Бизнес развитие“ в Българската агенция за експортно застраховане обърна внимание на основните причини, които повишават риска от просрочване на плащанията. Проблемите във финансовото състояние и неорганизираността, са двата най-силни фактора.

Участници и официални гости в дискусията: Никола Стоянов, заместник-директор на ИАНМСП, Николай Стоянов, началник отдел „Корпоративно транзакционно банкиране“ в Пощенска банка, Анна Кършовска – директор „Бизнес развитие“ в Българската агенция за експортно застраховане, Сергей Влайков, зам. изпълнителен директор и финансов директор на София Мед АД, Моника Иванова, изпълнителен директор на Норд Холдинг АД, Хр.Христов, президент и изпълнителен директор на Дискордиа АД, Доц. д-р Виржиния Желязкова – заместник-ректор на ВУЗФ, Костадин Джигов, специалист фирмени кредити, търговия на дългове, Надя Маринова, гл. редактор на b2b Mediа.

Презентациите на всички участници и информация за събитието можете да намерите на: factoring.b2bmedia.bg

Партньори на дискусията бяха: Пощенска банка, Българската търговско промишлена палата, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, ВУЗФ, Fakti.bg,, bgПРЕДПРИЕМАЧ, Manifesto.bg