Калфин: Заетостта ще е приоритет не само през този сезон, но и до края на мандата на този екип

Калфин: Заетостта ще е приоритет не само през този сезон, но и до края на мандата на този екип

0 коментара

Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция за приоритетите на министерството през новия политически сезон. Екипът на министерството ще работи по четири основни приоритети.

Основният е насърчаването на заетостта и включване на пазара на труда. В тази посока са въвеждането на еднодневните трудови договори в земеделието. „ Това е една успешна нова политика, каза Калфин. Сключени са 35 060 дневни трудови договори за 35 дни. Най-много са в Търговище и Силистра – главно за беритбата на малини, сливи, лозя, пипер и картофи.

Заедно с това, осигуряването на възможност младежи над 16 години да работят до 22 часа, вече започват да дават резултат. „По предварителни данни на Агенция по заетостта, безработицата през август е 9,3% и с това се отбелязва най-ниското й ниво за същия месец от 7 години насам. Заетите към август тази година са с 40 000 повече, отколкото през същия месец на миналата година, което показва, че спадът в безработицата не се дължи на емиграция, а на това, че българите работят повече“, категоричен беше министър Калфин.

С приоритет се работи за стимулиране на бизнеса за създаване на реални работни места. По отворената схема „Ново работно място“( краен сток за подаване на проекти е 14.09.), до този момент има подадени 122 проекта. Взето е решение за отваряне на още два приема – през октомври и през февруари. Ако има интерес от бизнеса, ще се пренасочат допълнително средства към тази схема, каза зам. министър Зорница Радева.Вниманието е насочено към създаване на трайни работни места и включване на безработни и неактивни младежи до 29 години, Предстои отваряне през септември на схема за безработни над 29 г, с акцент над 55 – защото 50% от безработните към момента са в тази категория. Изпратено е писмо до социалните партньори за конкретни предложения за мерки за създаване на работни места за безработните в предпенсионна възраст.„Изработването на подобни мерки е изключително наложително“, заяви министър Калфин.

Работи се и по облекчаване на работодателите за „Синя карта‘- за наемане на висококвалифицирана работна ръка от трети страни-предимно в IT сектора.

През предстоящия политически сезон, експертите от министерството ще разработят няколко нови и ще преработят няколко съществуващи закона.

Повече за приоритетите на http://www.mlsp.government.bg