Съюзът на колекционерите в България отбеляза 5-та си годишнина

Съюзът на колекционерите в България отбеляза 5-та си годишнина

0 коментара

Столичният ресторант “Българи” събра колекционери от цялата страна, както и знакови фигури от обществения, културен и политически живот, по повод 5 години от създаването на Сдружение “Съюз на колекционерите в България”.

“От момента на своето учредяване, до днес, организацията успя да консолидира немалка част от колекционерската общност, да я обедини около конкретни цели и да създаде в публичното пространство една по-различна визия за каузата и смисъла на колекционерството”, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на колекционерите проф. Валери Стефанов. “За 5 години Съюзът доказа, че колекционерството е благородно движение, което съхранява и социализира културното наследство”, отбеляза той.

„Колекционерството е лична страст и колективна кауза. Отношението на една общност към културното наследство е мерило за нейната зрялост. В най-дълбоката си същност колекционерството е потребност от общуване и споделяне, споделиха виждането си за "тихата лудост" академик Светлин Русев и други гости на тържеството, „обладани“ от тази страст.

За реализиране на своите цели, Съюзът успешно си сътрудничи с различни държавни институции и неправителствени организации, чиито представители присъстваха на събитието. Приветствия поднесоха: от името на председателя на Комисията по култура и медии в НС Поли Карастоянова, прочете нейният заместник Петър Кадиев, (който обеща парламентът да работи за промяна на Закона за културното наследство и предизвика одобрителните реакции на колекционерите, които по силата на този закон на практика остават извън закона ), зам.кметът на столична община д-р Тодор Чобанов и ченът на Борда на директорите на НДК д-р Людмил Веселинов, който прочете поздравителен адрес от името на директора на Двореца Мирослав Боршош, като посочи, че “с цялостната си дейност Съюзът на колекционерите се утвърди като фактор в културния живот на страната и като една от авторитетните институции в гражданския сектор”.

Съюзът на колекционерите в България навърши пет годиниСъюзът на колекционерите в България навърши пет годиниСъюзът на колекционерите в България навърши пет години