Предлагаме чай, вода, кисело мляко и сок от рози на изложения в Китай


Постоянното изложение на стоки от Централна и Източна Европа в центъра за вносни стоки в Нинбо представлява шоурум, в който потенциални партньори могат да видят и дегустират стоките, които след това се поръчват по електронен път. Целта е да се развиват търговските и културни връзки между страните от ЦИЕ и Китай. В павилиона се представят стоки на 30 български фирми. Българският щанд беше открит от заместник-министъра на икономиката Любен Петров, който е начело на българска правителствена и бизнес делегация в рамките на Форума за развитие и сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. Щандът е изграден от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

“За мен е удоволствие да присъствам на откриването, надявам се, че това ще постави добро, истинско и успешно начало на партньорството ни занапред”, заяви зам.-министър Петров. Директорът на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев напомни на откриването, че за първи път по време на тазгодишното изложение се провежда и инвестиционен форум по линия на сътрудничеството 16+1. “Надявам се България да се възползва максимално от мястото си на мост между Европа и Азия и установените добри контакти да насърчат инвестиционния поток от двете страни“, заяви той.

Преди това зам.-министър Петров даде старт и на българския щанд на търговско изложение на страните от Централна и Източна Европа, на който 17 малки и средни български фирми представят продукти за китайския пазар. На щанда се предлагат чай, вода и сок от българска роза, вино от уникалния български сорт Рубин, етерични масла и здравословни билкови екстракти, сокове, олио, тютюн, брашна и хлебни изделия и други селскостопански стоки. Презентират се и туристически продукти. “Надявам се да постигнем конкретни договорености и да заемем достойно място на необятния китайски пазар”, заяви зам.-министър Петров на откриването на щанда.

“Китай е наш първостепенен партньор в Азия. Горди сме, че България е втората страна в света, признала Китайската Народна Република. Налице е отличен политически диалог и желаем тези контакти да доведат до реализиране на конкретни икономически проекти”, заяви Петров на срещата си със заместник-министъра на икономиката на Китай г-н Уан Бин Нан в Нинбо.

Повече по темата на http://www.mi.government.bg и на http://www.sme.government.bg