100 изявени личности избират носителите на наградите „Икономика на светло“ 2014 г.


Започна процедурата по гласуване, чрез която ще бъдат определени победителите в първото издание на конкурса за Награди „Икономика на светло“ за 2014 г. Предпочитанията си към номинираните в трите категории участници ще дадат членовете на експертното жури, специално създадено за целта, в което участват 100 изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите.

Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики. По този начин АИКБ цели да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

Номинациите в конкурса за награди „Икономика на светло“ бяха определени, чрез отворена обществена анкета през месеците април и май, в следните три категории:

  • За нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата;
  • За личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция;
  • За журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика.

Резултатите ще бъдат оповестени на специална церемония, която ще се проведе на 22 юни. Номинираните в категориите ще получат грамота, а победителите – специално изработена за конкурса статуетка „Икономика на светло“.

В същият ден ( 22 юни ) ще се проведе и Кръгла маса „ЗА икономика на светло“, организирана от АИКБ и Национален център "Икономика на светло".

По време на дискусията ще бъдат представени и обсъдени:

  • Актуализацията на ежегодно изчислявания Композитен индекс „Икономика на светло” за 2014 г.;
  • Мерките, предприемани от правителството и прокуратурата за ограничаване и превенция на сивия сектор.

В кръглата маса са поканени да вземат участие министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов, главният прокурор г-н Сотир Цацаров, министъра на финансите г-н Владислав Горанов, както и редица представители на държавните институции и администрацията, на социалните партньори, на структури на организираното гражданско общество, на академичната общност и медиите.

Повече на http://www.bica-bg.org