Споразумяха се за пенсионната реформа

Споразумяха се за пенсионната реформа

0 коментара

Правителството и социалните партньори внасят в НС съгласуван законопроект „Доволен съм, че правителството и социалните партньори внасят в Народното събрание съгласуван законопроект по толкова важна и чувствителна тема. Всеки от нас прояви национална отговорност и направи своите отстъпки, за да приемем един съгласуван и съдържателен пакет. Показахме, че ако има достатъчно открит диалог, съгласието по общи приоритети е възможно включително в области, в които има много различия.

Благодаря на колегите си и на всички участници в този процес“, коментира след заседанието на Министерският съвет , вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Непосредствено преди заседанието, на брифинг пред журналисти, социалните партньори, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов, също обявиха подкрепата си на пакета от мерки за усъвършенстване на пенсионната система, предложен от министър Калфин.

„Ето какви са последните промени, около които всички се обединихме. Възрастта за пенсиониране на работещите при първа категория труд нараства до 55 г., а за втора категория труд - до 60 г. години. Това означава, че работниците първа категория ще се пенсионират 10 години по-рано, а тези при втора категория труд - 5 години по-рано от работещите при масовата трета категория труд“, обяви министър Калфин.

Разпоредбите, които уреждат ранното пенсиониране на първа и втора категория труд, чието действие беше регламентирано с разпоредбата на параграф 4 до 31 декември 2015 г., вече са включени в основите текстове на КСО. Това означава, че и след тази дата, лицата които работят при първа и втора категория труд, независимо от това кога е положен стажът – преди или след 2000 г. - имат възможност да упражнят правото си на ранно пенсиониране, беше конкретизирано още от вицепремиерът. „Запазва се възможността за лицата, които са работили под земята не по-малко от 10 години, да могат да се пенсионират на 45 годишна възраст, която постепенно и плавно ще нараства“, обясни още той. Ако трудовият договор на миньора бъде прекратен поради закриване на предприятието, закриване на част от него или поради съкращаване на щата, той може да се пенсионира и по-рано (на 45 г.), като до навършване на 55 годишна възраст няма да има право да получава пенсия, ако продължава да работи. „Осигурителните вноски ще се увеличат през 2017 г. с 1% и с още 1% през 2018 г. като увеличенията ще отиват във фонд „Пенсии“ на НОИ“, обяви още министър Калфин.

„В сектор „Сигурност“ промени няма от това, което последно се бяхме разбрали“, уточни той. От 1 януари 2016 г. за работещите в сектор „Сигурност“ се предлага възраст за пенсиониране от 52 г. и 10 месеца. Тя ще нараства с по 2 месеца за всяка следваща календарна година до достигане на 55 годишна възраст. За парашутистите и водолазите предложената възраст от 1 януари 2016 г. е 42 години и 10 месеца. Тя също ще нараства с по 2 месеца за всяка календарна година до достигане на 45 години. От ръководителите на ведомствата, които се пенсионират по чл. 69 в сектор „Сигурност“ се изисква да дадат разбивка по различните видове длъжности, тяхната натовареност и риск. „След като разбивката е готова, ще отворим допълнителен разговор“, допълни вицепремиерът.

„Ние нямаме претенции, че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Много от големите проблеми, които не са популярни са отлагани във времето. Беше много трудно между работодатели, синдикати и правителство да се намери разумен компромис. Опитахме се всички да си свършим работата и максимално да направим компромиси там където няма да има тежък финансов ефект. Надявам се в парламента всички партии да застанат зад експертите и екипите на социалното и финансовото министерство. От ГЕРБ със сигурност ще ги подкрепим“, обяви пред подкрепата си пред медиите и министър-председателят Бойко Борисов.