Меморандум за сътрудничество подписаха БСК и и Националното представителство на студентските съвети


Целта е да се обединят усилията на двете организации за ускоряване модернизацията на висшето образование и подготовката на конкурентноспособни и висококвалифицирани кадри за икономиката. „Цел № 1 на образованието трябва да бъде подготовката на кадри, притежаващи съответните знания, умения и компетенции, необходими за развитието на конкурентоспособна икономика. Налице е, обаче, сериозно разминаване между професионалните и образователните стандарти, между очакванията на пазара на труда и продукцията на висшите училища“, каза пред уред участниците в събитието изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

От своя страна, председателят на НПСС Ангел Георгиев изтъкна, че подписването на меморандума е начало на една по-задълбочена работа за решаване на проблемите на завършващите студенти, а именно че много от младите висшисти не работят по специалността си, напускат България или нямат необходимите компетенции и умения, изисквани от пазара на труда. Според него, особено важна е промяна на нагласите сред преподавателите. „Замислих се колко от нашите преподаватели биха попълнили успешно тестовете за оценка на компетенциите, включени в MyCompetence. Може би точно там се корени проблемът“, каза още Ангел Георгиев.

Информационната система за оценка на компетенциите MyCompetence , разработена от експерти на БСК навърши 2 години, а най-активният й потребител, с цел управление на човешките си ресурси, е софтуерната компания „Орак инженеринг“ НПСС ще популяризира сред студентите системата MyCompetence, така че постепенно да нараства броят на младите хора, които ползват нейните продукти и услуги в процеса на своето обучение и професионално развитие.

Повече по темата на http://www.bia-bg.com