Около 1 млн. германци са посетили България през 2014 г., 700 000 от тях, като туристи

Около 1 млн. германци са посетили България през 2014 г., 700 000 от тях, като туристи

0 коментара

Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в рамките на едно от най-големите международни туристически изложения в света – ITB, което се провежда в Берлин. В събитието участие взеха и заместник-министърът на туризма Надя Маринова и посланикът на България във Федерална република Германия Ради Найденов.

„България е на второ място в Европа по биологично разнообразие и е сред трите страни на Стария континент по броя на откритите археологически артефакти“, каза министър Ангелкова, По думите й, това открива големи възможности за туризъм – културен, еко, морски, СПА, зимен и т.н. Немските туристи свързват страната ни предимно с лятото и слънчевия й образ. Реализирана бе мащабна рекламна кампания на немския пазар, с акцент върху културно-историческия туризъм, включваща 39 туристически уебсайта, 9 тв канала с 406 излъчвания (сред които RTL 2, SKY, TELE 5, Sport 1 и др.), 36 рекламни съоръжения в метрото на Берлин и 11 печатни издания (сред които Reise & Preise; Freizeit Spass; и др.). Кампанията е реализирана по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. „През януари 2015 г. отчитаме ръст от близо 45% на посещенията на немски граждани в нашата страна, спрямо същия период на предходната година, което показва, че германците започват да откриват възможностите за туризъм в България и извън летния сезон“, подчерта Николина Ангелкова.

По инициатива на министър Ангелкова, в рамките на ITB, бе проведена среща и с представители на „Томас Кук“ - Карл Шатмайер, изпълнителен директор; Андре Мюлман, търговски директор, както и Алекс Вреде, главен мениджър за договорите за България, и Христо Гълбачев, официален оторизиран агент за България. Обсъдени бяха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството и привличането на повече туристи в България, чрез развитата мрежа на „Томас Кук“. Туроператорът покрива цяла Европа заедно с Великобритания, където попадат и повечето от целевите пазари на България. Според представителите на „Томас Кук“ сред най-важните предпоставки за увеличаването на туристическия поток е качеството на туристическия продукт. „Работим за създаването на фонд или друг финансов механизъм, чрез който можем част от постъпленията от туризъм да инвестираме целево за подобряване на инфраструктурата и туристическите атракции“, каза министър Ангелкова. По думите й ще се търсят различни варианти за повишаване на квалификацията на заетите в сектор туризъм – както в университетите, така и чрез допълнителни курсове. Министър Ангелкова покани представителите на „Томас Кук“ да участват в б2б Форума, който Министерството на туризма организира през пролетта на тази година в София.

Международното туристическо изложение ITB-Берлин, което се провежда от 4 до 8 март, е сред най-престижните събития за туристическата индустрия с над 11 000 изложители, 113 000 професионалисти от 180 страни и се провежда за 48-ми път. България участва с национален щанд от 456 кв.м., на който се представят над 50 туристически компании и организации, заедно с Министерството на туризма.

Повече на http://www.tourism.government.bg