Над 1,4 млрд. лв. ще получат земеделските производители от директни плащания през 2015

Над 1,4 млрд. лв. ще получат земеделските производители от директни плащания през 2015

0 коментара

Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на пресконференция при представяне на новата програма

"Кампания 2015 за директни плащания ще бъде проведена по нови правила. Директните плащания ще донесат на земеделските производители над 1.4 млн. лв. За пръв път в България ще се прилагат схеми за обвързано подпомагане. Те ще са насочени към секторите животновъдство и плодове и зеленчуци, които се нуждаят от допълнително финансиране“, обясни министър Танева.

„Схемите, по които ще могат да кандидатстват земеделските производители са общо шест“, заяви заместник-министърът Васил Грудев. Той обяви, че Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) ще се прилага като основна схема в страната ни до 2020 г. бюджетът й се очаква да достигне над 597 млн. лв; Схемата Зелени плащания - 464 млн. лв.; Схема за преразпределително плащане - 109 млн. лв.; Схема за млади земеделски стопани - 7 млн. лв.; Схема за дребни земеделски стопани- субсидите могат да бъдат в размер от 500 до 1250 евро (доброволно влизане в схемата само през 2015 год.); Схеми за обвързана директна подкрепа - около 232 млн. лв., от които 31 млн. лв. ще бъдат за протеинови култури. Преходна национална помощ - тя замества схемите за националните доплащания и ще се прилага до 2020 год. при намаляващ бюджет, ще се предоставя по схемите и условията за допустимост от 2013 год.

По-високи субсидии за първите триста декара ще могат да получават земеделските стопани по Схемата за преразпределителните плащания. По нея са предвидени 109 млн. лв. „За да не се стигне до изкуствено надробяване на стопанствата и злоупотреби с този вид плащане ще бъде контролирана свързаността на отделните стопанства и дали те не са на един и същ собственик“, поясни Васил Грудев. „Ще направим така, че в тази кампания всеки земеделски стопанин да получи това, за което има право“, посочи министър Танева. По думите й много важно условие за тази кампания е валидното правно основание за ползването на земите.

Повече на сайта на МЗХ http://www.mzh.government.bg