Eco Change, Първата стъпка по предприемачество на Светлана и Евангелия Събирай разделно, спаси живот


Казвам се Светлана Янкова и желанието ми да се занимавам с предприемачество започна, когато бях в 10-ти клас. Дълго време исках да измисля идея, която не само да решава проблем, но и да помага на хората по някакъв начин. Ядосвах се, когато виждах как хората си изхвърлят боклуците, където им падне по улиците, още повече се ядосвах, когато виждах млади хора да го правят. От друга страна, често организирахме благотворителни базари, с цел набиране на средства. Оказа се, че живеят само тези, които могат да си платят животоспасяващата операция. Не исках да се примирявам с фактът, че парите могат да казват кой да живее и кой не.

Така се роди идеята за интерактивни кошчета за разделно събиране на отпадъци. Събирай разделно, спаси живот. Нарекох проекта Eco Change, защото искам да променя отношението на хората към разделното събиране. Боклукът всъщност има стойност, защо да не използваме тази стойност за добра кауза и да помогнем на хора в нужда. Нашата цел е да разпространим кошчетата в училища, университети и офисни сгради. Средствата генерирани от кошчетата ще бъдат дарявани на хора, които имат спешна нужда от операция, но нямат нужните средства. Ако не можем да спасим всички, то поне можем да се опитаме.

Идеята се роди тази година, точно преди да завърша средното си образование. След дипломирането спечелих стипендия за социално предприемачество - едномесечен акселератор за идеи в Берлин (Social Impact Start Eastern Europe Scholarship). След като се прибрах в България случайно се видях с приятелка – Евангелия Димова, с която не се бяхме виждали от години, месец по-късно вече работехме заедно по проекта. Оказа се, че и двете искаме да променим отношението на хората спрямо разделното събиране на отпадъци, както и да помагаме на хора в нужда. Благодарение на Евангелия, успяхме за кратък период да подобрим идеята и да сформираме екип. Предстои ни да тестваме идеята през месец декември и се надяваме, че през следващата година ще успеем да разпространим инициативата сред повече училища и университети.

Бележка на редакцията: нашият екип подкрепя идеята, ще следи развитието й, ще съдейства за популяризирането й. Самата идея ще видите в прикачената презентация ТУК…