Рекордно българско участие на изложение SIAL Paris 2014


Френският министър на земеделието Стефан Льо Фол посети българския щанд

Изложението e най-голямата специализирана проява в областта на хранително-вкусовата промишленост във Франция и се проведe от 19 до 23 октомври.

Френският министър на земеделието, хранително-вкусовата промишленост и горите и говорител на френското правителство Стефан Льо Фол посети българския щанд (един от петте, които бяха включени в обиколката на Льо Фол)на изложението за хранително-вкусова промишленост SIAL 2014. Той беше посрещнат от българския министър на земеделието и храните Васил Грудев и българския посланик в Париж Н. Пр. Ангел Чолаков, съобщиха от пресцентъра на МЗХ. По време на обиколката министрите Грудев и Льо Фол дегустираха традиционни български продукти, както и иновативни биопродукти. На изложението министър Грудев се срещна и с неговия чешки колега Мариан Юречка. Заедно с Льо Фол те обсъдиха прилагането на Общата селскостопанска политика, както и политиката в млечния сектор. В посолството ни в Париж се проведоха срещи с Н.Пр. г-н Ангел Чолаков, посланик на Република България във Френската република, Анна Лазарова, ръководител на Служба по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) и Веселина Евдокимова, ръководител на Служба земеделие и храни към Посолството.

Рекордно българско участие на изложение SIAL Paris 2014

На три щанда с обща площ от около 300 кв.м. в Изложбения център Parc des Expositions de Paris-Nord Villepinte във френската столица, своята продукция представят 41 български производители от различни сектори на хранително-вкусовата промишленост от България. Това е най-голямата изложбена площ, която страната ни е имала на подобно изложение във Франция. Българските предприятия – изложители и посетители, представят богата гама хранителни продукти и напитки – млечни и месни продукти, замразени плодове и зеленчуци, плодови и зеленчукови консерви, безалкохолни напитки и вино, захарни, сладкарски изделия, биологични продукти. Освен производители на традиционни български продукти присъстваха и производители на биопродукти, като българска фирма беше удостоена и с номинация за иновативен продукт от организаторите на изложението. Щандът на България е финансиран по проект на Оперативна програма "Конкурентоспособност" на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП). В проекта е включена и търговска мисия, в която участват 15 български фирми, като целта е да бъдат осъществени търговски контакти с потенциални партньори. В рамките на изложението участват и 18 самостоятелни изложители, представени в специализираните секторни палати. SIAL Paris e най-голямата специализирана проява в областта на хранително-вкусовата промишленост.

Рекордно българско участие на изложение SIAL Paris 2014