Искане за оставка на Иван Искров и на УС на БНБ отправиха в общо писмо работодатели и синдикати

Искане за оставка на Иван Искров и на УС на БНБ отправиха в общо писмо работодатели и синдикати

0 коментара

В писмото изпратено до УС и до гуверньора на БНБ, както и до медиите, се казва, че „С всички свои действия и бездействия УС на БНБ загуби доверието на обществеността и се превръща в заплаха за финансовата стабилност в страната”.

„Известно е, че при възникнал проблем в някоя от банките, БНБ трябва да изготви план за нейното преструктуриране и решаване на проблема. Вече трети месец БНБ не може и не установява, нито съобщава какво е действителното състояние на КТБ и какво е нужно да се направи за нейното отваряне“, коментират социалните партньори.

Според тях, БНБ не са предприели действия за прекратяване на разпродажбата на кредити на ТБ „Виктория“, която е част от групата на Корпоративна търговска банка (КТБ), а са я насърчавали. „Отговорът, който получихме от Вас беше в подкрепа на незаконните действия на квесторите на ТБ „Виктория“, които отдавна се изживяват в ролята на синдици на банка, която изобщо не е в процедура по несъстоятелност“, се посочва в писмото.

Социалните партньори казват, че многократно са декларирали готовността си да съдействат за решаване на проблема за намиране на инвеститори, „в т.ч. и чрез евентуалното участие на Българската банка за развитие, на Гаранционния фонд, на международни финансови институции и на други възможни източници“., се казва още в писмото.

По-нататък в писмото се казва „Виждайки, че сме изчерпали всички възможни цивилизовани и коректни средства, с които да подсещаме ръководството на БНБ, че трябва да изпълнява отговорностите си и да бъде пример в съблюдаването на законовите норми и отчитайки всичко изброено по-горе, ние, представителните организации на работодателите и на работниците и служителите (синдикатите) в България, искаме незабавното подаване на оставките на Управителния съвет на БНБ и особено на гуверньора на Банката – г-н Иван Искров.

В заключение работодатели и синдикати предупреждават ръководството на БНБ, че незабавно след конструирането на 43-тото Народно събрание, ще се обърнат „към законодателната власт в страната с искане да бъдете отстранени от заеманите от Вас длъжности.

Цялото писмо можете да прочетете ТУК…

    Писмото е подписано от
  • Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ)
  • Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК)
  • Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ)
  • Конфедерация на независимите синдикати в България
  • Конфедерация на труда „Подкрепа“