Земеделието в България има бъдеще и младите хора трябва да са мотивирани да се занимават със селско стопанство


Това каза министъра на земеделието проф. Димитър Греков на среща с президента на европейския икономически и социален комитет Анри Малос в МЗХ

Двамата обсъдиха възможностите за създаване на работни места за младите хора и насърчаване на предприемчивостта при тях, чрез използване на структурните фондове на ЕС. По време на срещата бяха дискутирани основните насоки от Общата селскостопанска политика /2014-2020г./, съобщиха от пресцентъра на министерството. Министърът запозна г-н Малос с главните приоритети на страната ни през този период и производствата, които ще бъдат стимулирани. Той посочи, че България ще подкрепи малките фермери и уязвимите производства.

Много важна е ролята на браншовите организации и коопертивите за предлагането на пазара на еднородна и качествена продукция, посочи от своя страна г-н Малос.

Министър Греков обясни, че има възможност да се увеличи финансовата подкрепа за млади фермери, (която беше 25 000 евро) по Програмата за развитие на селските райони за новия период. В България 20 % от населението са заети в селското стопанство, сподели министърът. Земеделието в България има бъдеще и младите хора трябва да са мотивирани да се занимават със селско стопанство.