Дни след форума на високо равнище в Букурещ, София стана домакин на Българо-китайски бизнес форум


200 български компании проведоха срещи с представители на  около 40 китайски фирми, работещи в секторите химическа промишленост, информационни технологии и съобщения, лека промишленост.

Форумът беше открит от Н. Пр. Уей Дзинхуа, извънреден и пълномощен посланик на Китай в България и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева.

„Отдаваме голямо значение на двустранното сътрудничество с Китай в области от взаимен интерес като търговията, инвестициите, селското стопанство, инфраструктурата и транспорта, енергетиката и туризма, заяви Анна Янева. Редица български стоки могат да присъстват по-осезаемо на китайския пазар, като за нас е особено важно улесняването на процедурите за внос в Китай на българска селскостопанска продукция и хранителни стоки, подчерта зам.-министърът. Киселото мляко, розовото масло, истинското българско вино и минералната вода са най-популярните ни продукти на китайския пазар.

Приветствия към участниците отправиха Сун Ченгаи, ръководител на китайската делегация и Евгений Иванов, изпълнителен директор на ИАНМСП.

„Между България и Китай съществува неизползван потенциал за нарастване и диверсифициране на двустранния стокообмен, подчерта г-н Иванов. Необходимо е и двете страни да търсят експортни възможности не само за увеличаване, но и за балансиране на двустранния стокообмен, към което надявам се и днес ще направим стъпка с подпомагане на преките контакти между български и китайски фирми,” допълни той.

Събитието се организира от Министерството на икономиката и енергетиката на Република България, Министерството на търговията на Китайска народна република, Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Бюрото за развитие на търговията на Министерството на търговията на Китай.Целта е насърчаване на икономическите отношения между двете държави.