България със специална награда на състезанието за творчески индустрии - Th13teen Arts


България спечели специалната награда SoftLayer Catalyst StartUp Program на финала на Световната купа за творчески индустрии (Creative Business Cup), проведен в Копенхаген, Дания. България е сред шестте призьори от общо 36 финалисти. Наградата бе връчена на Рени Попчева лично от Негово кралско височество принца на Кралство Дания Йоаким, в присъствието на министъра на науката, иновациите и висшето образование на Дания Мортен Йостергаард.

Embrioo.com е българският представител в конкурса. На 13 юли тази година компанията спечели конкурса Th13teen Arts – националният етап от Световната купа по творчески индустрии, който се организира от Министерство на икономиката и енергетиката, в подкрепа на предприемачите от творческите индустрии. Embrioo.com представлява иновативна онлайн платформа, която обвързва хора с идеи от целия свят и има потенциала да превръща идеята в успешен бизнес продукт.

Носителят на голямата награда е Хърватия с проекта Teddy The Guardian, съчетаващ медицинска апаратура и детска плюшена играчка с цел по-точна и щадяща диагностика в педиатрията. Втората награда бе присъдена на германската Kinematics, произвеждаща роботизирани детски играчки по непознат до момента технологичен способ. Останалите носители на специални награди освен България, са още Австрия, Белгия и Филипините.  На Световната купа за творчески индустрии се състезаваха представители от над 35 страни от целия свят.