Български студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2013


В истински празник на българския инженерен талант се превърна официалното представяне на автомобилите на българските студенти и ученици в Shell Eco-marathon 2013. Автомобилите са кулминацията на усилената работа на трите отбора в търсене на иновативни решения за интелигентна мобилност. През м. май предстои състезанието в Ротердам, където младите инженери на България ще премерят сили с цяла Европа.

„Радвам се, че тази година в един от най-големите социални проекти на Shell в света - Shell Eco-marathon - се включват три български отбора. С много постоянство и усърдие те успяха да конструират своите автомобили. Очакваме с тях студентите и учениците да демонстрират ефективни решения за устойчив транспорт и отново да класират странатa ни на челните места в Shell Eco-marathon. Пожелавам им успех.“ - каза г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell Бълария.

„Миналата година заехме второ място в класирането  в категорията, в която участвахме. Тази година стремежът ни е да бъдем номер 1“ - коментира пилотът на автомобила на ТУ - София Атанас Кефсизов. Колата на младите инженери се казва Еко 2, тежи 90 кг, дълга е 3 м, задвижва се от водородна горивна клетка и развива скорост до 40 км/ ч. Шасито на автомобила е изработено от дуралуминий, а купето е от стъклопласт.  Отборът на ТУ - София, който участва в надпреварата за шеста поредна година, очаква да измине поне 80 км с 1 кВтч електроенергия.
Студентите от ТУ - Варна, които ще участват в надпреварата за пета поредна година, са не по-малко амбицирани. За първи път те разработиха автомобил със зареждаща се в електрическата мрежа батерия (plug-in) в категория „Градски тип“. По думите на техния капитан Георги Митев, автомобилът на отбора – Квази – захранван с енергия от електрическата мрежа, с тегло 95 кг, дължина 2.22 м и максимална скорост 60 км/ ч, ще може да измине 190 км с 1 кВтч електроенергия. Рамата на автомобила е изработена от алуминий, а купето - от вералит.

Не по-малко целеустремен е и отборът на най-младите участници тази година – учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” - Чепеларе, които едва преминават възрастовата граница от 16 г. за участие в Shell Eco-marathon. Участието в това състезание  вече е успех за тях. „Надяваме да постигнем и достойно класиране“ - коментира капитанът и ръководител на отбора Тодор Михайлов. Електромобилът на учениците е прототип с plug-in батерия и соларен панел. Колата на име STORM е дълга 2,50 м, тежи само 40 кг и има капацитет да измине 400 км с 1 кВтч енергия. Тя развива скорост до 52 км/ч. Носещата конструкция на STORM е изработена от алуминий и стомана, а купето - от фибростъкло. Аеродинамичната форма на купето е един от основните елементи, върху които трите отбора са концентрирали усилията си с оглед постигане на целите за икономичност на това състезание.

Зам. министърът на образованието, младежта и науката г-жа Петя Евтимова приветства отборите и изрази подкрепата на министерството за инициативата.
За да подкрепят отборите от Варна и Чепеларе, в събитието се включиха съответно младият български актьор Димо Алексиев и олимпийският шампион по биатлон Екатерина Дафовска. Тази година те са ментори на младите състезатели, като целта е да ги мотивират, амбицират и да им вдъхват кураж.

повече за състезанието на www.shell.com/ecomarathon/europe