ДЕНИЛ – Лидерът на пазара за мъжко облекло в България


ДЕНИЛ – Лидерът на пазара за мъжко облекло в България, продава по 100 000 артикула на сезон, като нейни клиенти са уважавани личности от областта на бизнеса, политиката, спорта и изкуството.
Интервю с управителя Емил Арабаджиев

Г-н Арабаджиев, след 20 години доказано присъствие в сегмента мъжка мода, в началото на тази година пуснахте първата си колекция за жени – „Жулиета”. Кое ви провокира да се обърнете към тази по-капризна и динамична сфера ?

- Целта ни е да развием ДЕНИЛ като лайфстайл бранд. Нормално е да търсим начин да задоволим търсенето и от страна на жените.
ДЕНИЛ представи първата си дамска колекция още преди 5 години, когато разработихме ограничено количество модели - предимно за почивка и свободно време и ги предложихме само в сезонните ни магазини по българското черноморие.
Дамските модели се харесаха и продажбите достигнаха добри обеми, което ни провокира да разработим цялостни колекции за всичките ни магазини. Дрехите са предназначени за луксозното всекидневие на жените, за парти, пътуване, спорт и само малко бизнес. Аз смятам, че дамите, които са бизнес ориентирани, могат да си позволят повече женственост в облеклото и не се налага да са в костюм.

Фирмата работи и на франчайз, какви са изискванията ви към бъдещите/евентуалните/ партньори, за да получат лиценз за марката Денил?
- Франчайз все още е недобре развито понятие за България, но вече има почва за развитие. Той дава възможност на млади инвеститори да се развият и спечелят пари от бизнеса, който ги интересува, но без да губят време и пари. Франчайзът гарантира печалби, ако се следват положителните практики, разработени от бранда. Но и за такъв вид бизнес се изисква дисциплина и нагласа за работа. Ние сме с нагласата да помогнем и консултираме всеки, който иска да е част от модната индустрия.
Най-новата ви колекция Denyl 100 е лимитирана до 100 броя от артикул. Каква е идеята за нея , дали не мислите да основете Клуб на „познавачите”?
Denyl 100 има приятно звучене, фешън излъчване и се откроява заради ограничените си бройки. Това може да е предпоставка за колекционери и фешън маниаци да си купят конкретен номер от серията или да бъдат по-решителни в покупките. Тя е орентирана както към мъжете, така и към жените. Ограничените серии не стигат до разпродажби и са харесвани от редовните клиенти на марката. Аз, като специалист и стилист, налагам култура на обличане и не е нужно да затварям хората, клиенти на ДЕНИЛ, в подобен вид клубизъм. Клиентът ще продължава да търси разнообразие и ще остане наш последовател, ако ние му предлагаме добри решения и качество.

Редовно участвате на изложения в Дюселдорф и Москва. Това ви помага да си „сверявате часовника” с водещи световни марки. Мислили ли сте за собствен магазин в Москва , например?

- Всеки, който има бизнес, посещава специализирани изложения. В моята работа и в началото тези посещения водеха до интересни контакти с колегите - участници на тези модни форуми, от където започнаха и част от международните ни контакти.
На практика във фабриката на ДЕНИЛ се изпълняват облекла за елитни брандове, на които помагаме да подобрят дрехата си и в това се състои част от нашата работа. Партньоството винаги има положителен ефект. Затварянето или ограничаването не води към добри резулатати.
Правенето на фирмени магазини не може да бъде насочено към Москва или Cape Town, а към градове, в които има местен инвеститор. Държавата ни не е сред най- популярните дестинации за пазаруване, така че това е сложен процес, който изисква време, докато някой направи пробив.
Въпрос: В публичното пространство е известно, че подкрепяте различни социални каузи. В какво точно инвестирате?
Ако е станало известно, че ДЕНИЛ разработва и участва в такива проекти, то тогава нещата се развиват положително. Когато бизнесът печели винаги идва момент, в който искаш да помогнеш, за да стане светът по- добър или по- красив. Ние сме пионери в някои проекти и сме създали положителни практики. Сега по- важно е да върнем вярата в такива начинания, защото понякога не стига само оптимизъм и идея. За успеха са нужни пари, които, за да бъдат привлечени, трябва да има условия, които сами създаваме. Ние се намесваме там, където държавата не помага, но и не пречи да се случват нещата.

Какво ново да очакваме в новия сезон?

- На 5 септември ДЕНИЛ отворя фирмен магазин в The Mall или както е по- известен Carrefur на Цариградско шосе. С многото места за паркиране и добрите условия, които предлагат, моловете станаха като интернет, там има всичко - информация, всякакви хора, стоки, услуги и интрига.
В нашия магазин ще продаваме традиционния за ДЕНИЛ перфектен мъжки костюм, дамско облекло, всички обувки и спортни дрехи. Колекциите ни са с приятни цени и уникално обслужване. Всеки клиент ще получи консултация за стила си и за желаните от него продукти.
Успешно работи и електроният ни магазин shop.denyl.com, който е в силна конкуренция със западните брандове, но имаме повод да се похвалим. Имаме интересна визия, лесен достъп до важната информация , редовно зареждане с интересни нови дрехи на добри цени.

Визитка

Денил е създадена през 1991 от Емил и Младен Арабаджиеви. От ателие за ризи фирмата се разви до силен бранд с мрежа магазини в София , Пловдив , Варна , Несебър , курортните комплекси Сл.бряг и Златни Пясъци. Компанията предлага цялостна лайфстайл концепция за новата генерация българи. Разработва разнообразие от дамски и мъжки колекции за всекидневието, за спорт, както и тоалети за специални поводи, обувки и аксесоари. Облеклата са изпълнени от луксозни материали, с нови технологии. Продуктите са интелигентни, предпочитани от красиви мъже и неустоими жени.
Денил се позиционира като марка от среден към висок клас. Конкурира се с утвърдени марки от Англия, Франция и Италия.
Фирмата предлага стил, затова пазаруването в нейните магазини е различно преживяване. Колекциите се обновяват всяка седмица, а всеки сезон се лансират нов дизайн и артикули.
Денил е със забележителна онлайн активност, като развива силен електронен магазин и собствена медия за мода

Уеб сайт: www.denyl.com