Животновъдството, перспективен отрасъл, а не само стара слава.

Животновъдството, перспективен отрасъл, а не само стара слава.

0 коментара
articles__2c8499820bc5aa734be9c77d587b6801.jpg

Животновъдството, перспективен отрасъл, а не само стара слава.

Визитка: Голямо Враново Инвест АД е един от най-големите производители на свинско месо в страната. Комплексът е със затворен цикъл: 26 000 прасета, 2000 свине майки, 3000 дка посевни площи, силози за 7 500 т зърно, фуражен цех, модерен цех за месопреработване, който произвежда над 100 трайни и малотрайни продукти от свинско месо, 19 фирмени магазина. Над 200 души персонал работят във фирмата. Управител на този успешен комплекс е високият професионалист д-р Миленка Димитрова, ветеринарен лекар. Фирмата има главен офис в село Голямо Враново и клон в ж.к. Люлин, София.

Разговор на Славка Хинкова с управителя на клона в София, Вихрен Димитров

Г-н Димитров, получихте заслужено признание от Съюз „Произведено в България” – Златен Лъв – за качество. Това първото ви подобно отличие ли е?

- От „Произведено в България”- да, но от Месомания имаме многократно златни медали за отделни продукти.

Получихме Наградата на Асоциацията на потребителите от Пловдивския панаир, по време на Винарията тази година.

Как изградихте бизнеса - със собствени средства, с пари от Сапарт или други източници?

- Може да се каже от всичко по малко. Разбира се и „Сапарт”, но с известните за всички проблеми - не възстановяват вложените и одобрени средства. Дължат ни 2 млн. лв, върху които ние плащаме банкови лихви. Старта ни обаче е като РМД, едно от най-успешните в страната.

Започват, от 12 декември, планирани плащания на субсидии за животновъдството. Вие сте затворили цикъла, което ще рече, че имате възможност да получавате дотации и като зърно производители и като фермер-животновъди.

Каква е позицията ви за размера на дотацийте за животновъдите, които с новия бюджет ще се увеличават?

- От време ОНО растениевъдството у нас е било водещ отрасъл, а животновъдството -втора цигула. Дотацията е важна безспорно, въпреки че сравнена с тази на останалите страни от ЕС, е много малка. За нас по-важна е подкрепата на държавата - да излезем на външните пазари. Защото продукцията ни е качествена.

Имате верига от фирмени магазини в София и страната.

Считате ли, че прекият контакт с потребителя е по-добрия вариант? Т.е продавате ли и в големите вериги? И ако да - кой от двата подхода е по-добрият?

- Не продаваме в големите вериги, защото те изкривяват пазара, а не искаме да сме слуги в собствената си държава. Една от целите ни е да изградим магазини за едро и дребно за цялата гама от нашите продукти в цялата страна. До момента имаме 19 магазина, 3 от които в София , останалите в Русе, Пловдив, Варна и Бургас ...

Имате ли намерение и капацитет за излаз на международния пазар?

- Имаме капацитет. Иницийраме обединение на всички производители от хранително-вкусовата промишленост за изграждане на вериги от специализирани магазини. И в страната, и в чужбина.

Препоръката ви към институцийте?

- Да, имам. Институцийте да не забравят, че са създадени да служат на българската кауза, за което всички ние им плащаме, като данъци.

Препоръката ви към колегите ви от бранша?

- Съединението прави силата!

Коя е добрата практика, която бихте споделили с колегите си ?

- Директното излизане на пазара, за да не зависим от чуждите търговци, за да имаме обратната връзка с потребителите.

Споделяте ли концепцията социално отговорно предприемачество и в какво се изразява то за вашата фирма? Подкрепяте ли някои социални каузи?

- Голямо Враново Инвест АД е акционерна фирма с множество дребни акционери. Тя е може би най-добрият пример за работническо-мениджърска приватизация. За всяко новородено дете на акционер се дават по 1000 лв. Функционира стол за работещите на символични цени. Всички желаещи имат право и се възползват от безплатна почивка в Балчик и Хисаря - и акционерите и работещите. Разбира се – традиционните безплатни банкети за всички празници, подаръци за жените за 8 март и т.н. Много важно е, че във всеки един от магазините ни има внедрена системата за контрол на качеството НАССП, качеството е много добро, отговаряме на всички евро стандарти и при производството и при продажбите на нашите продукти.

Най-новата ви идея?

  • Интернет магазин с доставка и за България и за чужбина. Готови сме да излезем на европейските пазарите, защото не им отстъпваме по качество, а по вкусови качества, смея да кажа, сме и по-добри.

За контакти: www.vranovoshop.comwww.vranovo.com