Изложение Ваканция и СПА експо

Изложение Ваканция и СПА експо

0 коментара

Средствата за реклама в туризма скочиха с над 120 процента през последните две години, заяви министър Трайков при откриване на 29-о му издание Трайков изтъкна, че представата за устойчиво развитие на "бранда България" вече не е достатъчно да бъде комбинация от красива природа, плюс море и ски. Днес това е устойчива концепция за четири сезона, с голямо разнообразие от алтернативни форми за отдих и пътешествия, и то на атрактивни цени – културен, СПА, балнео и уелнес, селски, приключенски, голф, винарски, гурме и пр. Всичко това, като маркетингова палитра, може да се види на 29-то издание на изложението.

Страната ни се очертава като една от най-конкурентните зимни дестинации на фона на общия спад в Европа, допълни Трайков. Тази и другата седмица предстоят четири старта от Световната купа по ски в Банско. Това се случва за първи път тук и безспорно е голямо признание на за България след успеха на Световната купа през 2011 г. отново в същия курорт. С 15-20% повече туристи посреща в момента и Пампорово този сезон, където миналата седмица се състояха стартовете за мъже от Европейската купа по ски алпийски дисциплини. С около 50% са повече скиорите по пистите на курорта. Министърът отбеляза и очакването за добър сезон и през лятото. Увеличават се чартърите до черноморските ни курорти. България вече ще прилага безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи.

Министър Трайков акцентира в изказването си и върху богатото културно наследство и разнообразната природа на страната – над 40 000 паметника на културата от 7 исторически пласта, десетки манастири, огромно богатство от природни забележителности и минерални извори. Вече присъстваме и в европейски, и в световни класации за голф туризъм като новооткрита дестинация, каза още министър Трайков. Той поздрави хората от бранша, които създават този уникален туристически продукт. Те именно посрещат гостите ни и ги карат да се връщат отново и отново, за да преоткриват изживяването България. На националния шанд на България се представят 25 изложители на площ от 120 кв. м. 13 от тях са общини и общински туристически предприятия, останалите са културни институции, музеи, организации с идеална цел и др. Тазгодишното издание дава възможност за постоянна анимационна програма, предлага самостоятелна сцена за различни прояви, включително дегустации на вина и ястия. Тази година в паралелната програма на борсата е включен нов раздел – "Детската ваканция".

В рамките на изложението МИЕТ организира три тематични кръгли маси и дискусии – за развитието на културния туризъм, защитата на потребителите на туристически услуги и за детския и ученическия отдих. Заедно с браншови организации, МИЕТ е инициатор и на практически семинар за промените в Закона за туризма.

Във "Ваканция и СПА експо” тази година се включват над 280 компании от 16 страни – предимно туристически и пътнически оператори и агенции, но също и хотели, балнеокурорти и СПА центрове, браншови сдружения, фирми за специализирано оборудване и др. Българските участници са 225, а чуждестранните – 55. Най-активно сред чужденците е присъствието на турските фирми, с които българските профилирани компании си партнират най-активно.

За първи път Изложението се провежда в Интер Ехпо център София. Посетете го.