Кражби на трансформаторно масло от съоръжения на ЧЕЗ


От началото на годината от трансформатори на компанията са източени 21 657 литра масло на стойност 49 хил. лева, съобщиха от ПР дирекцията на компанията. Това е над два пъти повече в сравнение с периода януари - юли на 2011 г.

Щетите от повредени трансформатори вследствие на кражби на масло, от началото на 2012 г. до средата на юли, възлизат на 195 хил. лева, докато за същия период на миналата година те са били 140 хил. лева.

ЧЕЗ отчете 43% спад на щетите от увредени при посегателства съоръжения през 2011 г. в сравнение с 2010 г след приетите законови промени в търговията с цветни метали. В същото време кражбите на трансформаторно масло стават все по-често явление. То представлява интерес за крадците, тъй като се използва за гориво на селскостопански машини през лятото, а през зимата – за отопление с нафтови печки. В някои случаи се посяга и към цели трансформатори, заради медната им сърцевина. Статистиката показва, че за последните шест години (2005-2011 г.) клиентите на ЧЕЗ са ощетени с над 30 млн. лева заради кражби и посегателства над съоръжения по мрежата на компанията.

„Кражбите и посегателствата над съоръжения ощетяват не само компанията, но и нашите клиенти. Принудителните инвестиции, необходими за възстановяване на щетите, биха могли да бъдат вложени в модернизиране на мрежата и подобряване на услугите за потребителите. Затова за пореден път призоваваме за строг контрол за спазването на закона от страна на компетентните органи и обществена нетърпимост към нарушителите”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

От стъпването си в България ЧЕЗ е инвестирала приблизително 550 млн. лева в подобрения на електроразпределителната мрежа в Западна България.

ЧЕЗ напомня на своите клиенти, че могат да подават сигнали за злоупотреби на имейл адрес [email protected], в Центровете за обслужване на клиенти и на денонощната информационна линия 0700 10 010.