„Стълбата на Лансинк” или холандската политика


„Стълбата на Лансинк” или холандската политика за управление на отпадъци

Тя практически е уникална в областта на рециклиране, като голяма част от отпадъците, почти 65% според данни на Евростат за 2009 г ( в България се рециклират 20% от отпадъците ) и повечето от остатъка се изгаря за производството на електричество. Само малък процент се изхвърля в депа за отпадъци. Холандската ръководна роля в управлението на отпадъците стартира през 80-те години на миналия век, когато осъзнаването на необходимостта от алтернативи на изхвърлянето на боклука започва да расте по-рано, отколкото в други страни - не само защото депата за отпадъци бързо намаляват в малки страни като Холандия, но също поради нарастващото екологично съзнание сред широката общественост.

Многобройните възражения към депата за отпадъци - миризмата, замърсяване на почвата, замърсяване на подпочвените води – карат холандския парламент да приеме предложение за въвеждане на по-устойчив подход за управлението на отпадъците. Постепенният план гласи: "Избягвайте колкото се може повече изхвърляне на отпадъци, възстановявайте ценните суровини от каквито и да са отпадъци, опитвайте се да произвеждате енергия чрез изгаряне на останалата част от отпадъците, а вече след това изхвърляйте това, което е останало (по екологично съобразен начин)". Тази система, известна като "Стълбата на Лансинк", е приета от холандското законодателство през 1994 година, а наскоро е включена в Европейската рамкова директива за отпадъците. Това, което в крайна сметка се оказва решаващ фактор в Холандия, заявява Дик Хогендорн от Холандската асоциация за управление на отпадъците, са законовите разпоредби, прилагани от правителството. С течение на годините, изискванията за рециклиране се въвеждат за различните потоци отпадъци, като например органични, химически, строителни и разрушителни отпадъци. Въвеждането на данък върху всеки тон изхвърлени отпадъци е от ключово значение, защото това подтиква фирмите за преработка на отпадъци да търсят други методи – като изгаряне и рециклиране, просто защото те са много по-привлекателни от финансова гледна точка. "Пазарът на отпадъци е твърде изкуствен", казва Хогендорн. "Без система от закони и правила за отпадъчните материали, решението е просто едно депо за отпадъци извън града, което да поеме всички отпадъци. Тъй като в Холандия бяха взети съществени мерки за контрол на един по-ранен етап, много възможности се предлагаха на тези, които направиха повече от това да карат колите си до местното депо за отпадъци. Фирмите за преработка на отпадъци се нуждаят от перспективи, за да развиват печеливши дейности. Отпадъците текат като водата към по-ниската, т.е. към най-евтината точка. Обаче, със задължителните и забранителни разпоредби и данъци, може да се създаде и по-добър механизъм за обработка на отпадъците. Пазарът ще свърши работата си, ако има последователна и надеждна политика.” Изхвърлянето на отпадъци в Холандия в момента струва около 35 евро на тон, плюс допълнително 87 евро данък, ако отпадъците са лесно запалими, което, като цяло, е по-скъпо от изгарянето. "Поради тази причина изведнъж изгарянето се оказва привлекателна алтернатива," казва Хогендорн.
За да се осъществи това, обаче, правителството трябва да предложи определени средства на фирмите за изграждане на пещи за изгаряне.

Отпадъците се измерват в злато
Базираната в Амстердам фирма AEB за отпадъци и енергия има нова печеливша електроцентрала. Тази електроцентрала, работеща с изгорели отпадъци (WFPP), използва отпадъци, с които се генерира една трета повече енергия в сравнение със съществуващите централи. Основната тайна зад тази висока ефективност е претоплянето на пара. WFPP обработва 530,000 тона отпадъци всяка година.
В допълнение към мощността на съществуващата станция, това дава възможност на AEB да обработва около 1,4 млн. тона отпадъци годишно, което означава, че компанията разполага с най-големите експлоатационни възможности по преработка на отпадъци, на което и да е място в света. WFPP не е единствената иновация на AEB. Заедно с Университета за технологии Delft, AEB е разработила начин за възстановяване на повече метали от дънната пепел - не само желязо и мед, но също така злато и сребро. "Глобалното търсене на метали е огромно", казва Надя Патавина, старши съветник по съобщенията в AEB. "Отпадъците всъщност се измерват в злато."
Холандците рециклират канадски отпадъци
Orgaworld е бързо развиваща се холандска компания по отношение на рециклирането на органични отпадъци. Всяка година Orgaworld обработва 100,000 тона органични отпадъци от Торонто и района на Йорк в тунелни съоръжения за компостиране в Лондон, Канада. Подобно съоръжение започва работа в края на 2009 г. в Отава. Orgaworld проектира, финансира и изгражда съоръжения, занимава се и с управление на естественото преобразуване на органични отпадъци в компост. Органични домакински отпадъци като кухненски отпадъци и бебешки пелени се събират в пластмасови торби в Канада, и след като несортирания боклук се компостира, сортировъчното устройство разделя отпадъците в компост, присадени материали и остатъчни отпадъци. Също така Orgaworld изгражда и управлява в Холандия съоръженията, които превръщат биологичните отпадъци не само в компост, но и в биогаз и електроенергия.

«Предприемач» получи този материал от пресцентъра на БТПП.
За допълнителна информация по проекта, моля обърнете се към:г-жа Елеонора Карнаса, БТПП02 811 74 17, [email protected] или посетете официалния сайт на проекта:www.wastekit.eu