Практически примери за декларирането по Интрастат

Практически примери за декларирането по Интрастат

0 коментара

Как се процедира при приета с грешки и/или несъответствия месечна Интрастат декларация и как - при подаването на коригираща декларация?

Съгласно чл. 24, ал. 5 от Закона за статистика на вътрешнообщностната търговия със стоки (ЗСВОТС) „Интрастат операторът (ИО) е изпълнил задължението си за подаване в срок на месечната си декларация по Интрастат, ако допуснати грешки или несъответствия в нея са отстранени в срока по чл. 22 от закона, т. е. до 10-о число на месеца, следващ съответния референтен период. Операторът е длъжен незабавно да отстрани грешките си и да подаде месечна декларация без грешки и/или несъответствия (статус А). Коригираща декларация се подава след приета без грешки и/или несъответствия (статус А) месечна декларация, но при наличието на промяна в декларираните в нея данни и/или обстоятелства. Когато е приета коригираща декларация с грешки и/или несъответствия (статус В), в 7-дневен срок от датата на протокола е необходимо да се отстранят грешките и/или несъотвестствията и декларацията да бъде подадена отново без грешки.

Каква е разликата между стойностите на изпращанията и пристиганията на доставките и тяхната статистическа стойност?

При ВОТ се извършват доставки на стоки, обект на деклариране по системата Интрастат, които се извършват при различни условия на доставка. Такива може да бъдат извършвани както по условията на търговските термини ЕXW, FAC, CIF, така и по условията на термините СPT, DAP, DAT и др. Елементите на цената, които се съдаржат в договорената търговска стойност на доставките са различни за доставките на една и съща стока, поради което фактурираната стойност на стоката по отделните доставки ще е различна. За уеднаквяване на критериите, по които се оценяват статистическите стойности на търговските потоци между държавите членки, подобно на критериите за определяне на митническата стойност на доставките, в правилата за декларирене по Интрастат е прието статистическите стойности на изпращанията да се определят по цени FOB, а за пристиганията – по цени CIF. Това означава че при изпращания на доставки , договорени по условията на термините EXW, FCA, FAS, FOB при които в търговската стойност на доставките не е включена стойността на транспортнитеразходи и разходите за транспортна застраховка до тяхното крайно местоназначение, търговската стойност на доставките, т.е. тяхната фактурна стойност и статистичестката стойност ще са равни. За изпращанията на доставки, договорени по условията на термините CFR и CPT в търговската стойност е включена и стойността на транспортните разходи, а по условията на термините CIF, CIP, DAT и DAP и разходите за застраховка на стоката до съответното местоназначение. Поради това търговската стойност на тези доставки ще е по- висока от статистическата и от нея следва да се приспаднат съответно разходите за транспорт и/или и застраховка.За пристиганията е обратно - търговската стойност на доставките, договорени по условията на термините CIF, CIP, DAT и DAP ще е равна на статистическата. За да се определи статистическата стойност за пристиганията на доставките, договорени по условията на термините EXW, FCA, FAS и FOB, към фактурната им стойност следва да се добавят разходите за транспорт и застраховка.

В какви случаи интрастат операторите следва да посочват данни за статистическата стойност на доставяните стоки?

Стойностите на изпращанията за статистически и пристигания

Статистическа стойност се попълва задължително само от фирмите, които са достигнали определените прагове за деклариране на статистическа стойност. Те са значително по-високи от тези за основното задължение за деклариране по системата Интрастат и се публикуват официално в ДВ заедно с праговете за задължение за деклариране. За 2011 г. те са съответно:

  • 6 500 000 лв. за изпращания; и
  • 3 500 000 лв. за пристигания.

Попълването на полето за статистическа стойност независимо от достигнатия оборот е задължително само за фирмите с предмет на дейност преработка на стоки по договор (ишлеме). В тези случаи за вид на сделката се използват кодовете за пристигания 41 или 42 и 51 или 52 за изпращания.

За останалите Интрастат оператори, недостигнали нормативно определения за целта оборот, попълването на полето «статистическа стойност» не е задължително, т.е. това поле може да не се попълва.

Как се отразяват корекциите, произтичащи от кредитни известия, издадени след подаването на декларацията?

Съгласно чл. 53а от Наредбата за различните и специфичните правила, които ще се прилагат за специфичните стоки и движения (изм. ДВ, бр.97 от 10.12.2010 г.) са описани видовете кредитни известия и тяхото деклариране. Кредитните известия се отразяват като коригиращи декларации за съответния референтен период и търговски поток, чрез извършване на корекция в количеството или стойността в съответната транзакция.

Така например, ако стоката е декларирана през месец юли и през м.септевмри за доставката й пристига кредитно известие, то корекцията трябва да бъде отразена в декларация за юли чрез изготвяне на коригираща декларация за същия месец.

Фирмата ни иизвършва ВОП в размер на 130 000 лв годишно..Интересува се:

  1. При какъв оборот на ВОП и ВОД трябва да се регистрираме по Интрастат?
  2. Kак се смята - една календарна година или 12 месеца броено назад - за оборот за период от 12 месеца?
  3. Имам ли задължение за регистрация по Интрастат?

В изпълнение на задълженията си по чл. 12, ал. 1 от Закона за статистика на вътреобщностната търговия със стоки (ЗСВТС) в края на всяка календарна година Надионалния статистически институт (НСИ) определя и обнародва праговете за деклариране на търговските потоци на стоки между България и държавите членки на ЕС, които подлежат на деклариране по системата Интрастат през следващата година. По силата на чл. 14, ал. 1 от закона стойностите на тези прагове фактически определят колко и кои от участниците във вътреобщностната търговия (ВОТ) ще бъдат задължени да декларират по Интрастат доставките и придобиванията си на стоки “за” и “от “ държави членки на ЕС. На практика това определя и кои фирми ще бъдат задължени да се регистрират в НАП като Интрастат оператори и да изпълняват изискванията на Наредба № Н- 4 от 21.12.2007 г. на МФ за прилагане на ЗСВТС.

Праговете, при достигането на които фирмите, са задължени да декларират доставките и придобиванията си по Интрастат през 2011 г., са по- ниски от тези, прилагани през 2010 г. В резултат на това обхватът на фирмите, които следва да се регистрират за целите на декларирането се разширява. Минималните годишни обеми на сделките от ВОТ на фирмите, под които те не са длъжни да подават месечни Интрастат декларации през 2011 г., са намалени в сравнение с тези за 2010 г. съответно:

  • за поток “изпращания “ от 250 х. лв. на 200 х.лв; и
  • за поток “пристигания”- от 200 х. лв. на 180 х.лв.

Следователно, при посочените стойности на извършваните ВОП, фирмата ви не подлежи на регистрация. Това не означава, че ако в началото на следващата година праговете за регистрация се намалят, или стойността на извършваните от вас ВОП се увеличи или достигне обявения праг, задължението ви няма да се промени. То зависи от това дали общата стойност на съответните товаропотоци от търговията ви със стоки от ЕС за предходните 12 календарни месеца достига установените прагове за деклариране, определени за съответната текуща календарна година.

Повече по темата на сайта на списание «Актив»