Европейско обединение по икономически интереси


Един от стопанските субекти в Европейския съюз (ЕС) е Eвропейското обединение по икономически интереси. То се създава в съотвествие с Регламент (ЕИО) № 2137/85 на Съвета от 25 юли 1985 година относно Eвропейското обединение по икономически интереси (ЕОИИ). Обединението се учредява при условията, по реда и с последиците, определени в посочения регламент. Лицата, които възнамеряват да учредят обединение, трябва да сключат договор и да извършат регистрация, така, както е посочено в регламента. От датата на регистрирането му, учреденото обединение има способността от свое име да бъде носител на всякакви права и задължения, да сключва договори или да извършва други правни действия, както и да бъде ищец или ответник в съдебни производства. Държавите-членки на ЕС определят дали обединенията, вписани в техните регистри имат качеството юридическо лице. Като се спазват разпоредбите на регламента към учредителния договор на обединението, с изключение на въпросите, свързани със статуса или дееспособността на физическите лица и правосубектността на юридическите лица, от една страна, и към вътрешната организация на обединението, от друга страна, се прилага вътрешното право на държавата, в която се намира седалището, посочено в учредителния договор на обединението. Обединението има за цел да улеснява или развива стопанската дейност на членовете си и да подобрява или увеличава резултатите от тази дейност т.е. то няма за цел да извлича печалба за себе си. Дейността му задължително е свързана със стопанската дейност на неговите членове и може само да я подпомага.

Обединението не може:

  • а) да упражнява пряко или непряко права на управление или надзор върху собствената дейност на членовете си или върху дейността на друго предприятие, по-конкретно по отношение на персонала, финансите и инвестициите;
  • б) на каквато и да е основа да притежава пряко или непряко дялове или акции в членуващо предприятие; притежаването на дялове или акции в други предприятия, е възможно само доколкото това е нужно за постигане на целите на обединението и ако се извършва за сметка на членовете му;
  • да има повече от 500 служители;
  • да бъде използвано от дружество, за да отпуска заеми на директор на дружество или на свързано с него лице, когато отпускането на такива заеми се ограничава или контролира според законодателството на държавите-членки на ЕС, приложимо към дружествата. Също така, обединението не трябва да се използува за прехвърляне на имущество между дружество и директор или свързано с него лице, освен доколкото това е допустимо според законодателството на държавите-членки на ЕС, приложимо към дружествата;
  • да бъде член на друго европейско обединение по икономически интереси.

В ЕОИИ могат да членуват само следните субекти:

  • дружества или фирми по смисъла на член 58 от Договора за създаване на Европейската икономическа общност и други правни единици, регулирани от публичното или частното право, които са учредени според законодателството на държава-членка на ЕС и чието седалище и главно управление се намират в ЕС. Когато според правото на държава-членка едно дружество, фирма или друга правна единица не са длъжни да имат седалище за това дружество, фирма или друга правна единица е достатъчно главното им управление да се намира в ЕС.
  • физически лица, които извършват всякаква промишлена, търговска, занаятчийска или селскостопанска дейност, упражняват свободна професия или предоставят други услуги в ЕС.

Обединението трябва да се състои най-малко от:

  • две дружества, фирми или други правни единици (за които вече споменахме), които имат главно управление в различни държави-членки; или
  • две физически лица, които извършват основната си дейност в различни държави-членки на ЕС; или
  • дружество, фирма или друга правна единица и физическо лице, от които първото има главно управление в една държава-членка, а второто извършва основната си дейност в друга държава-членка на ЕС.

Една държава-членка може да предвиди, че обединенията, вписани в нейните регистри могат да имат най-много 20 членове. За тази цел държавата може да предвиди, че според нейното законодателство всеки член на правна единица, която е учредена по нейното право и не е регистрирано дружество, се третира като отделен член на обединението. Всяка държава-членка може да забрани или ограничи участието на някои категории физически лица и фирми поради причини, свързани със своите обществени интереси.

Органи на обединението са членовете, които действат колективно, и управителят или управителите. В учредителния договор на обединението могат да бъдат предвидени и други органи, и в този случай в договора се определят и техните правомощия. Членовете на обединението, които действат като орган, могат да вземат всички решения за осъществяване на предмета на дейност на обединението. Всеки член има един глас. Учредителният договор на обединението може да предоставя на някои членове повече от един глас, при условие че никой член не притежава мнозинство от гласовете.

Единодушно решение на членовете се изисква за:

  • промяна в предмета на дейност на обединението;
  • промяна на броя на гласовете, предоставени на всеки член;
  • промяна на условията за вземане на решения;
  • продължаване на срока на съществуване на обединението извън предвиденото в учредителния договор;
  • промяна на приноса на всички или на някои от членовете за финансирането на обединението;
  • промяна на всяко друго задължение на член, освен ако в учредителния договор на обединението е предвидено друго;
  • внасяне на изменения в учредителния договор на обединението, които не са посочени в в точките от а) до е), освен ако в договора е предвидено друго.

Освен в случаите, когато регламентът предвижда вземане на решение с единодушие, учредителният договор на обединението може да предписва условия за кворум и мнозинство за вземане на решенията или на някои от тях. Решенията се вземат с единодушие, освен ако договорът предвижда друго. Обединението се управлява от едно или повече физически лица, назначени с учредителния му договор или по решение на членовете.

Печалбите от дейността на обединението се смятат за печалби на членовете и се разпределят между тях в съотношението, предвидено в учредителния договор на обединението, а ако там липсва такава разпоредба — поравно. Само членовете на обединението подлежат на данъчно облагане за печалбите или загубите от дейността му. Членовете на обединението са длъжни да допринасят за заплащането на сумата, с която разходите превишават приходите, в съотношенията, предвидени в учредителния договор на обединението, а ако там липсва такава разпоредба — поравно.

Всеки член на обединението може да прехвърли изцяло или частично участието си в обединението на друг член или на трето лице; прехвърлянето има действие само след единодушното съгласие на останалите членове. Член на обединението може да използува участието си в обединението като обезпечение, само след като останалите членове единодушно са се съгласили с това, освен ако учредителният договор предвижда друго. Лицето, в чиято полза е уредено обезпечението, в нито един момент не може да стане член на обединението само на основание на това обезпечение.

Обединението не може да прави публично предлагане на капиталовия пазар. Членовете на обединението отговарят неограничено и солидарно за всички негови задължения. Последиците от тази отговорност се определят от националното право. Решението за приемане на нови членове се взема единодушно от членовете на обединението. Член на обединението може да напусне в съответствие с условията, предвидени в учредителния договор, а ако такива липсват — с единодушното съгласие на останалите членове. Наред с това всеки член на обединението може да напусне при важни причини. Всеки член на обединението може да бъде изключен по причини, посочени в учредителния договор, и във всеки случай, ако допусне грубо неизпълнение на задълженията си или ако причинява или създава заплаха от причиняване на сериозни сътресения в дейността на обединението. Изключването се извършва само с решение на съда, до който е подадена молба от мнозинството от останалите членове, освен ако учредителният договор на обединението предвижда друго.

Обединението може да бъде прекратено по решение на членовете му, с което се постановява прекратяването. Решението се взема единодушно, освен ако в учредителния договор е предвидено друго. Обединението се подчинява на националното законодателство за неплатежоспособността и спирането на плащанията. Откриването на производство срещу обединението на основание неплатежоспособност или спиране на плащанията само по себе си не води до откриване на такова производство срещу членовете му. Когато обединението извършва дейност в една държава-членка в противоречие с нейния обществен интерес, неин компетентен орган може да забрани тази дейност. Решението трябва да подлежи на съдебен контрол. С глава осемнадесета на Търговския закон са регламентирани стопанските субекти - обединия у нас, а именно консорциум, холдинг и ЕОИИ.

Какъв е правния статут на ЕОИИ у нас ? Обединението по смисъла на Регламент (ЕИО) № 2137/85 на Съвета относно ЕОИИ, със седалище в България, е юридическо лице и възниква от деня на вписването му в търговския регистър. В търговския регистър се вписват и поделенията в България на европейски обединения по икономически интереси със седалище в друга държава. Членовете на обединението, вписано в България, отговарят за задълженията на обединението по правилата за събирателно дружество, доколкото друго не е предвидено в Регламент (ЕИО) № 2137/85. Не може да се извърши преместване на седалището на обединението в друга държава, когато обединението притежава земя в България. Тази забрана се прилага съобразно условията, произтичащи от присъединяването на страната ни към Европейския съюз. Със съдействието на списание «Актив»