Младите, капиталът на нацията


Обичам работното ми място да е чисто
Мисля, че е крайно време нещата да се променят

Казвам се Александър Панайотов, на 31 год., със средно образование. Занимавам се с този бизнес от 2007 г. Започнах с един магазин, после взех втори – под наем.

Както забелязвате от снимките, районът беше крайно занемарен.  Обичам работното ми място да е чисто и подредено, затова реших да направя със собствени усилия и средства малко облагородяване на терена пред магазинчето. Наех майстор и с общи усилия направихме нова настилка, боядисахме стените, които бяха обсипани с графити, засадих градинка с цветя, подрязах дръвчетата. Постепенно стана приятно място, където хората минават с усмивка и се радват на хубавата гледка. Сами можете да видите – преди и сега, от снимките, които ви изпращам.

За съжаление, в България честните и качествени хора избягаха и продължават да бягат. И това не е учудващо – условията за малък бизнес не са никак добри, не се подпомагат нито от общината, нито от държавата като цяло – няма никакви преференции, включително за подобен род инициативи. Може би това е и причината никой ЧЕСТЕН бизнесмен да не предприема такива инвестиции.
Мисля, че е крайно време нещата да се променят. Всичко започва от манталитета на хората. Това е най-трудната стъпка.
След това държавата трябва да се погрижи за младите хора, младите предприемачи – представителите на микробизнеса. Както знаем: „малките предприятия са гръбнака на една икономика“. Трябва да се подобрят условията за създаване и развитие на малък и среден бизнес. В противен случай, младите хора ще продължат да бягат в чужбина.

От редактора
Младите са капиталът на нацията. Това го знаем всички. Всички се гордеем с успехите на талантливите ни математици, спортисти, IT специалисти, артисти. И всички ни боли за тези, които напускат страната, за да си търсят препитанието навън.
Живея в Младост. На „една ръка разстояние” от нас са хипермаркетите на веригите Била, Хит, Фантастико. С удобствата на големия избор и пазаруването - всичко на едно място. За големия град, където трафикът „изяжда” времето, това безспорно е предимство. И така е в повечето жилищни комплекси.
Пиша тези редове, не за да коментираме какъв е шансът за оцеляване на най-малките магазинчета за стоки от първа необходимост, приютени в партерните етажи на жилищните блокове. За съжаление, свикнахме с честата смяна на витрините им, с висящите табели ‘разпродажба’ и „ дава се под наем”…
Не става дума тук да обсъждаме този, иначе много важен за малкия бизнес, казус.
Става дума за един млад човек, предприемач, който нае помещението на фалиралата скоро „Оптика „ и отвори магазинче за кафе, цигари, бонбони и напитки..
И промени не само „прилежащата територия”, но и представите ни за младите.
Започна с терасиране и посаждане на здравец, после боядиса дърветата, а после…
Помолих го, казва се Сашо, да напише сам няколко реда за себе си и бизнеса си.
Публикуваме ги без промяна.
Защото думите и изводите са изстрадани и много точни.
Вземам повод от Сашо, че е крайно време нещата да се променят. Като започнем от съзнанието.
Отваряме рубрика „младите” , в която ще ви представяме активни, социално отговорни млади хора, като него. Ще поощряваме техните усилия, с надеждата - все повече от тях да намират условия и смисъл да живеят и работят в България.
Защото най-голямото богатство на всяка нация са нейните млади хора!
Слава Хинкова