Липсата на квалифицирани кадри е проблем не само за българския бизнес


Това стана ясно от представеното в БТПП мащабно бизнес проучване в Европа (European Economic survey – EES 2018), в което участват над 50 хиляди фирми от 23 държави. В рамките на проучването, БТПП проведе Анкета сред 602 фирми от България.

Резултатите от анкетата на европейско ниво показват, че предприятията са до голяма степен оптимистични за предстоящата година, като очакванията за продажбите, заетостта и инвестициите са във възходяща тенденция. Липсата на квалифицирани кадри е проблем не само за българския бизнес, но и за европейските компании – изкачва се на второ място като пречка, а в миналогодишното проучване е на 4-то място. Перспективата от Brexit е предизвикателство номер едно за ирландския бизнес, но се класира много по-ниско в повечето страни-участнички в ЕЕS 2018. Вероятно този резултат се дължи на това, че Великобритания няма да напусне ЕС през 2018 година, но е интересно да се проследи как в бъдеще ще се изменя мнението на предприемачите.

От проучването на БТПП става ясно, че компаниите в страната са с по-висок оптимизъм за догодина, очакващи повече продажби в чужбина и стабилна заетост. Близо 63% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес климата през 2018-та, докато през 2017 година делът им е бил 38%. Все пак достъпът до квалифицирани кадри и несигурността във вътрешното търсене са основните притеснения за компаниите. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се справят с нарастващото търсене на своите продукти и услуги, защото става трудно да се намерят работници с необходимия профил.

Близо половината от анкетираните прогнозират по-високи продажби в чужбина през 2018 година. Въпреки че очакванията за продажбите в страната също бележат повишение, предприятията поставят недостатъчното търсене от вътрешния пазар като второто като най-голямо затруднение. Засилването на вътрешното търсене по-скоро ще доведе до увеличаване на вноса.

Добра перспектива за възобновяване на инвестиционната активност догодина показват очакванията на фирмите при 47% от анкетираните. За заетостта прогнозите са за стабилизиране и дори лек ръст – преобладаващата част около 55% от работодателите очакват да запазят броя на служителите си.

В подробния доклад за проучването на Асоциацията на европейските палати (EUROCHABRES) се обръща внимание на необходимостта - администрациите да продължат да подкрепят икономическото възстановяване, чрез прилагане на устойчиви, благоприятни за растежа политики и свеждане до минимум на регулаторната тежест за европейския бизнес.