МОН ще въведе дистанционно обучение по български език за българите по света

МОН ще въведе дистанционно обучение по български език за българите по света

0 коментара

Дистанционното обучение ще даде възможност за онези деца и ученици, където няма голяма българска общност и училище, също да усвоят езика. „Все по-голяма част от българите ще живеят зад граница и ще се увеличават. Най-малкото няма да намалява склонността към пътуване. Все повече хора ще искат да се върнат обратно в България и да знаят български език. Това поставя предизвикателства към нас да развиваме политиката“, посочи министър. Красимир Вълчев в приветствието си към Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), която празнува 10-годишен юбилей.

„Днес имаме над 300 училища по света, в които на 3 март, 24 май и 15 септември се чува българският химн. Гласът на българските деца е доказателство за вашата успешна работа“, каза министърът пред представителите на училищата. За неделните училища вече има адаптирани учебни програми по български език и литература, разработени съвместно с АБУЧ и СУ „Св. Климент Охридски“. Те са в съответствие с държавните образователни стандарти и синхронизирани с общата европейска езикова рамка. Красимир Вълчев съобщи, че предстои утвърждаване и на нови програми по история и география на България за училищата в чужбина. Министърът изрази подкрепа за усилията за признаване на българския език като матуритетен, особено в страните, където имаме големи диаспори.

„Радвам се, че имаме партньорство с всички институции – това е гаранция за по-нататъшното развитие на образователната политика“, заяви министър Вълчев. Той посочи, че започналата през 2008 година политика на подкрепа на неделните училища от държавните институции, трябва да продължи с увеличаване на бюджета и финансирането всяка година.

От есента ще отворят врати 44 нови училища. „Благодарение на учителите в българските училища зад граница, 24 часа в денонощието на всички континенти в 40 държави от новата учебна година 13 334 деца ще учат български език,“ посочи зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева. Тя отличи с грамоти на МОН „Неофит Рилски“ учители от образователните институции в чужбина. Специален плакет за Асоциацията на българските училища в чужбина, получи Ирина Владикова, директор на българското училище "Св.св. Кирил и Методий" във Виена и председател на Асоциацията.

Повече на http://www.mon.bg