Среща на Ръководството на АИКБ и Мисията на Международния валутен фонд

Среща на Ръководството на АИКБ и Мисията на Международния валутен фонд

0 коментара

Срещата бе по инициатива на Мисията на Международния валутен фонд, с цел оценка на икономическото и финансовото развитие в България. Обсъдени бяха въпросите, свързани с Националната програма за реформи на България; Социалния диалог в България; Ситуацията на пазара на труда; Механизмът за определяне на минималната работна заплата (МРЗ); Системата за минималните осигурителни прагове в България (МОД) и други.

Международният валутен фонд (МВФ) очаква икономическият растеж на България за тази година да се забави до 2,3% спрямо 3%, отчетени през миналата година. Същият темп на растеж МВФ очаква да се задържи през следващата година. Очакванията на МВФ за българската икономика са по-оптимистични и в сравнение с пролетната прогноза на Европейската комисия (ЕК), според която брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се разшири с 2% през тази година. МВФ очаква ръстът на износът на България през тази година да се забави до 4,1% през тази година и да се ускори слабо до 4,2% през 2017 г. Според фонда, основен двигател на растежа ще бъде частното потребление, за което прогнозира, че ще се разшири с 2,5% през тази година и ще задържи този темп и през 2017 г.

По отношение на Националната програма за реформи, АИКБ изразява своето задоволство и подкрепа към препоръките, отправени от Съвета към страната ни, като отправи няколко препоръки и коментари. Във връзка със ситуацията на пазара на труда, АИКБ счита, че са необходими реформи в областта на професионалното и висшето образование и настоява за спешни действия за повишаване броя на местата по държавна поръчка за ученици в професионалните училища по дефицитни, но непопулярни професии и специалности, както и отпускане на държавни стипендии за тях.

За пореден път АИКБ представи позицията си против административното определяне на МРЗ. Нарастването на МРЗ (с включен клас) изпреварва ръста на производителността на труда, договаряните по браншове МОД, както и ръста на средната работна заплата, като надвишава 50%, а в редица икономически дейности – дори 75% от нея. АИКБ настоява за нов подход при определянето на МРЗ за страната и предлага минималните месечни работни заплати и минималното заплащане за час, да се определят чрез бипартитно колективно договаряне между браншовите (отрасловите) работодателски и синдикални организации, които да се договарят по икономически дейности. Това ще замени договарянето на минималните осигурителни доходи (прагове). Национално представителните организации на работодателите предприеха реални действия в посока на спиране на договарянето на минималните осигурителни доходи. За целта те уведомиха правителството и социалните партньори от синдикатите, като изложиха в детайли своите аргументи срещу договарянето на МОД по досегашната процедура. Позицията на национално представителните работодателски организации в България беше подкрепена и от редица водещи браншови организации, които на практика провеждат основната част от преговорите за МОД.

Бяха обсъдени и въпросите, свързани с липсата на консенсус по предложените от Министерство на финансите промени във втория стълб на пенсионно-осигурителната система. На срещата от страна на АИКБ присъстваха Никола Зикатанов (заместник-председател на УС на АИКБ), Бойко Недялков (член на УС на АИКБ) и Теодор Дечев (директор «Индустриални политики» в АИКБ). От страна на МВФ участие взе Уве Бауер - икономист в отдела за България, отговарящ за макроикономическите показатели. Пълната позиция на АИКБ за срещата с Мисията на Международния валутен фонд може да видите тук www.bica-bg.org