Бизнесът е категоричен: „Няма да преговаряме“


Четирите национално-представени работодателски организации (АИКБ, БСК,БТПП и КРИБ ) солидарно декларираха отказа си да участват в преговорите за минималния осигурителен доход (МОД) по длъжности и икономически дейности за 2017 г., докато не се приеме от социалните партньори и държавата нов, по-адекватен консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата.

В пресконференцията взеха участие Васил Велев, председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ) и Ивелин Желязков, директор „Тристранно сътрудничество“; от Българска стопанска камара (БСК) - Петър Денев, главен секретар и Добри Митрев, директор „Браншови организации“; от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) – Александър Димитров, експерт-икономист; и от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) - Кирил Домусчиев, председател на УС и изпълнителният директор Евгени Иванов. "Не защитаваме лични и корпоративни интереси, защитаваме интересите на бизнеса, който е на светло", заяви Васил Велев и допълни, че в една трета от икономическите дейности няма никакъв проблем с праговете. В друга 1/3 праговете са ниски за тях, сключват се договори на минимални осигурителни доходи и се доплаща "извънсчетоводно в пликче",така се укриват осигуровки от работодатели.

Според НПРО, досегашният подход увеличава сивия сектор, ограничава заетостта, разминава се драстично с реалната икономическа ситуация в отделните сектори и предприятия - и не се прилага в нито една от държавите, членки на ЕС. На журналистически въпрос какво ще стане, ако не се договорят минималните осигурителни прагове, Евгени И ванов отговори, че нищо няма да стане, ще има ‚нулева година‘.Лошото е, че МРЗ не е една имагинерна величина, а е елемент на фиска, от който зависят глоби, социални помощи, дори работното облекло е обвързано с нивото на МРЗ. Затова ние сме непреклонни, заяви Иванов.

Четирите национално представени организации на бизнеса са изпратили писмо до министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова с исканията си социалните партньори да приемат конкретен, консенсусен модел за определяне на минималната работна заплата в страната ( през миналата година тогавашният социален министър Ивайло Калфин наложи административно увеличение от почти 8% на праговете по професии и дейности, за които синдикати и работодатели не се договориха).

Повече на www.bica-bg.org