В Софийския университет стартира инициативата „Образование България 2030“


В присъствието на заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен, отговарящ за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността. Приоритет на тази инициатива е страната ни да стане по-перспективна, с по-качествено образование, каза при откриването евродепутатът Ева Паунова. „Бъдещето ни в момента е предрешено - над половината от работоспособните жители на страната не са адекватни за нуждите на работодателите. Критично важно е максимално много организации и хора да приемат и разберат тази реалност и обединено да работят за нейната промяна."

Министерството на труда и социалната политика, заедно със заинтересованите институции и социалните партньори, работи по въвеждането на нова форма за професионално обучение. Това обяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин по време на официалния старт на инициативата „Образование България 2030“, и добави, че Дуалното обучение е една от възможните мерки за приближаване на търсенето и предлагането на пазара на труда. Тази форма на обучение, чрез работа и стаж, ще е предназначена за ученици над 16 г. и за заети на пазара на труда. Планира се да се реализира в партньорството между училище или център за професионално обучение и едно или няколко предприятия. „Чрез дуалното обучение ще се даде възможност на младите хора да се обучават на работното място и да придобият квалификация, практически умения и опит по професията“, отбеляза още министърът.

Наличието на безработица и едновременно с това - на недостиг на квалифицирани кадри, индикира съществуващото разминаване между търсене и предлагане на знания и умения. Промяната в българското образование през следващите години трябва да бъде в посока засилване на връзките на образованието и обучението с бизнеса и работодателите, отчете още Ивайло Калфин.

В изказването си Катайнен заяви, че като депутат от финландския парламент е бил непрекъснато зает с темата за образованието. Според него, съществен проблем не само в страната ни, е застаряващото население, защото това означава по-малко работна ръка в бъдеще. Катайнен посочи също, че висококачественото образование има отношение към качество на бизнеса, повишаването на производителността на труда, повишаване на иновациите и в този смисъл за бизнеса като цяло. Според него е много важно квалификацията на учителитеда бъде на високо ниво. В различните страни в ЕС има голямо различие в подготвеността на учителите, заяви той. Основното образование и доброто му качество не винаги са свързани с пари, смята Катайнен. „Финландия се представя много добре по тези показатели, а ние не сме сред водещите по инвестирани средства в образованието“, заяви той. „При силна ангажираност на семейството в учебния процес, резултатите ще са също много добри“, посочи още Катайнен. Според него е много важно и значението на университетите и превръщането им в хъбове, където да се развиват и научните изследвания.

Според Дончев в средния курс е много важно да има тясна връзка между образованието и пазара на труда и безнеса. Във висшето образование, според него, е недопустимо да има имитация на образователен процес. „Има специалности, където образователния процес клони към имитация и това трябва да бъде прекратено“, посочи той. „Образование България 2030“ е партньорство на обществено-отговорни личности и организации от различни сектори -публичен, частен, политикa, неправителствен, обединени от общата визия до 2030 г. българското образование да осигурява равен достъп до възможности за развитие и обучение в крак с 21 век за младите хора в България. Нейни инициатори са български политици с опит в Европейския парламент - евродепутатите Ева Паунова, Георги Пирински, Филиз Хюсменова, Светослав Малинов и заместник-министър председателите Ивайло Калфин и Томислав Дончев.

Повече информация за визията на ОБ2030 и пълен списък на приобщените към нея организации можете да намерите тук: http://evapaunova.eu/?page_id=2770.