Калфин: Мерките, които приемаме са над 30, целта е НОИ да стане по-автономен

Калфин: Мерките, които приемаме са над 30, целта е НОИ да стане по-автономен

0 коментара

Плавно повишаване на вноските за пенсия, на възрастта и на стажа за пенсиониране, предлага социалният министър Ивайло Калфин, в пакета от над 30 мерки за пенсионната реформа.

„Предложените от МТСП промени ще стабилизират пенсионната система и ще доведат до възможност за повишаване на пенсиите на българските граждани“, заяви на нарочна пресконференция в Министерския съвет, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. В пресконференцията участваха и премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов. Калфин беше категоричен, че целта е НОИ да стане по-автономен, така че парите за пенсии да не идват в голямата си част от данъци през бюджета, да се осигури възможност за генериране на ресурс за повишаване на пенсиите. Финансовият министър Владислав Горанов каза, че е доволен от дебата за пенсионните фондове, тъй като по този начин се е чуло, че има такива фондове и увери, че иска хората да избират къде да влагат парите си за пенсии. „Преимуществено се стремим да увеличим адекватността на пенсиите и предвидимостта на модела. Целта ни е по-високи и по-адекватни пенсии. Работим за хората“, каза министърът на финансите. Той допълни, че срокът, който правителството си е поставило за затваряне на темата за промените в пенсионното осигуряване, е до юни месец тази година.

Калфин уточни, че е необходим още един месец за дискусия. "Мисля, че до края на месец април ще стигнем до пълен консенсус по основните параметри. Следващият месец е месец на публични консултации", каза министърът и добави, че ще проведе среща с всички коалиционни партньори. Според него, в началото на май промените, които днес предлага, трябва да влязат в парламента. По време на срещата с медиите, премиерът Бойко Борисов оцени високо съвместната работа, която екипите на МТСП и Министерство на финансите са положили по изработване на предложението за усъвършенстване на пенсионната система. Той подчерта, че реализирането му не касае мандата на едно правителство, а е от значение за десетилетия напред. „Със своето присъствие подкрепям Калфин, но съм длъжен да накарам и ГЕРБ да го подкрепят, останалото е работа на другите партии. Надявам се обаче, в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, да се проведат ползотворни дебати, за да може Парламентът да приеме модела на пенсионна система за следващите 15 години“, подчерта Борисов.

Премиерът даде „отлична оценка на Калфин, за „свършената огромна работа по пакета за пенсионната реформа“.

Калфин посочи, че в началото на май промените, които предлага, трябва да влязат в парламента. Предложението за плавно повишаване на вноските е: за период от 12 години вноската за пенсия да расте с 0.5 процентни пункта през година, а вноската за безработица да се увеличава с 0.2 процентни пункта, също през година, като през 2027-ма година общата осигурителна тежест да е вдигната с 4.5 процентни пункта. Предлага се още:

  • - от следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите - на два пъти по 60 лв., т.е. от 300 лв. на 360 лв. и от 360 лв. на 420 лв. до достигане на размерите, определени за самоосигуряващите се лица;
  • - плавно увеличаване и постепенно изравняване на стандартната пенсионна възраст на жените и мъжете през 2037 г. на 65-годишна възраст и след това въвеждане на автоматичен механизъм спрямо продължителността на живота;
  • - Предлага се и плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, при недостатъчен осигурителен стаж - до 67 години, и на мъжете и на жените. В момента минималният изискуем стаж е 15 години.

Предлага се нарастване на изискуемия осигурителен стаж с по 3 месеца за календарна година, до достигане на 18 години действителен стаж, за мъжете и за жените, през 2027 г. Залага се възрастта за пенсиониране да нараства първоначално с по 2 месеца през 2016 г. и 2017 г., а от 2018 г. да продължи да нараства с по 1 месец, всяка календарна година, до достигане на 67-годишна възраст през 2029 г. Остава правото на избор - дали да имаш осигуряване в частен пенсионен фонд или всичките ти осигуровки да отиват в НОИ. Предвижда се изборът между частен пенсионен фонд и държавно осигуряване да бъде многократен, а не както е в приетите и замразени промени - веднъж в живота.Освен това, ако все пак осигуреният избере да прехвърли всичките си пари на държавата, то те ще се съхраняват по партида в Сребърния фонд, а не по сметките на НОИ, както беше досега. Мерките за пенсионната система предвиждат и увеличаване на максималния осигурителен доход на 2 600 лева, както и криминализиране на умишлено неплащане на осигурителни вноски. Ще се предложи до 2019 година, формулярите УП2, които хората взимат от фирмите, да бъдат по избор, а не задължителни.

"Ще предложа и даване на възможност за предсрочно пенсиониране до 12 месеца, когато стажът не достига", с въвеждане на възможността за отпускане на намалена пенсия на лицата, пожизнено, с по 0,4 на сто- за всеки месец недостигаща възраст, каза още Калфин. Вицепремиерът обяви, че все още се водят разговори за условията, при които ще се пенсионират военните и полицаите,където работят 75 000 души, но вероятността е въвеждане на минимална възраст и разграничение между чиновниците и оперативните служители в тези системи. Ще се даде възможност на служителите да имат достъп до партидите си, за да ги прехвърлят, ако имат желание.

Завишава се контролът върху инвалидните пенсии, стана ясно още от думите на социалния министър. Според него, в началото на май промените, които днес предлага, трябва да влязат в парламента.

„Правителството има решимостта да се заеме с трудните реформи и работата ни по този пакет го доказа“, каза Калфин.„Показахме приемственост, защото заимствахме и надградихме модели, разработвани от доказани експерти в управления преди нас, така че се надяваме наистина на солидна подкрепа, в името на това - да подобрим системата и да повишим пенсиите“, подчерта вицепремиерът Калфин. Той допълни, че се надява проведените от началото на годината консултации с парламентарните групи, да бъдат предпоставка за приемане на промените и от Народното събрание.