Председателят на групата на работодателите на Европейския икономически и социален комитет Яцек Кравчик се срещна с вицепремиера Ивайло Калфин

Председателят на групата на работодателите на Европейския икономически и социален комитет Яцек Кравчик се срещна с вицепремиера Ивайло Калфин

0 коментара

Основна тема на срещата бе обсъждането на възможности и подходи за активизиране и оптимизиране на социалния диалог, с цел постигане на национално съгласие за извършване на наложителните реформи в България в областта на пенсионната реформа и на подобряване на заетостта. Кравчик представи европейските практики и опита на Полша при провеждането на пенсионната реформа. Той сподели, че в Полша, след обсъждане със социалните партньори, пенсионната възраст е повишена до 68 г. и за мъже, и за жени, като тази реформа е била приета без социални сътресения, тъй като е съпътствана с редица мерки за повишаване на заетостта, особено за уязвимите групи на пазара на труда – младежи до 25 г. и трудещи се над 55 г. В резултат, през последните 2 години, безработицата в тези групи е намалена с 30 %, а общото равнище на безработица в Полша е под 8 %.

В същото време, е ограничен ефективно и натискът върху пенсионната система, оказван от твърде големия брой инвалидни пенсии, посредством извеждането на ТЕЛК/НЕЛК от системата на здравеопазването и преминаването им към НОИ – реформа, за която АИКБ настоява от години. "След широк и публичен диалог с всички заинтересовани страни предприехме мерки, с които се оптимизира системата и се минимизираха възможностите за злоупотреби с този вид помощ", сподели г-н Кравчик. Друга положителна реформа, извършена в Полша, е либерализирането на услугите по заетост, посредством аутсорсинг на дейности от тяхната Агенция по заетостта към частни оператори – мярка, която също е довела до много положителни ефекти. Кравчик изрази своята готовност да сътрудничи на МТСП и българските социални партньори, като предостави полски опит, добри практики и действащи решения.

Калфин подчерта, че политиките в страната са насочени към постигане на единна визия за реформи, посредством активен социален диалог, насочен към сближаване на позициите. "Държавата без социалните партньори не би могла адекватно и коректно да изгражда механизми, които да са значими, и най-важното - насочени към решение на проблеми", отбеляза министър Калфин и допълни, че МТСП има добри практики в провеждането на социалния диалог, които вярва, че ще се развиват успешно в бъдеще.

Заместник-министърът на труда и социалната политика г-н Гълъб Донев представи основните въпроси, които се обсъждат от работната група за пенсионната реформа. Той посочи, че МТСП работи по изграждането на автоматичен механизъм за обвързване на възрастта за пенсиониране с продължителността на живота. "Този приоритет е част от препоръките на Съвета на Европейския съюз към България", поясни зам.-министърът. Той подчерта, че МТСП ще подкрепи предложение за плавно увеличаване на възрастта за пенсиониране, така че системата да бъде предвидима и да не се натоварва само едно поколение пенсионери. В отговор, Васил Велев посочи, че много плавната стъпка за нарастване на възрастта за пенсиониране няма да е релевантна на демографската ситуация и тенденции, както и на възможностите на икономиката.

Кравчик отбеляза, че в Европа основният двигател на икономиката са малките и средните предприятия от реалния сектор и трябва да се положат усилия за стимулиране на тяхната конкурентоспособност, за да бъдат насърчени те да откриват устойчиви работни места. Той припомни, че ползването на средствата от Европейския социален фонд за субсидирана заетост е мярка с краткотраен ефект, която изчерпва своите възможности и не се препоръчва от Европейската комисия.

На срещата присъстваха: Васил Велев, председател на УС на АИКБ, д-р Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ и заместник – председател на Групата на работодателите на ЕИСК, Гълъб Донев, заместник-министър на труда и социалната политика на Република България, д-р Елка Димитрова, директор на Дирекция „Политика на пазара на труда“.Яцек Кравчик се срещна вчера и със заместник-министъра на икономиката Любен Петров.